Büyük şehirlerde artış gösteren trafik yoğunluğu giderek küçük şehirlerde de artmaya başlamıştır. Trafiğin yoğun artışından dolayı oluşan trafik kazaları ise; maddi hasarlı sonuçlandığı gibi can kaybına da neden olur. Sürücülerin ve yayaların dikkatsiz davranışlarıyla bütünleşen sonuçlar trafik kazalarını meydana getirir. Olası kaza türlerinde yaralanma ve ölüm vakaları bulunmuyor ise; hasar tespiti yaptırılması ve resmi kurallara uygun işlemler yapılması gereklidir.
Maddi hasarlı trafik kazası gerçekleştiğinde araç modeline göre hasar boyutu yükselebilir. Bu yönde uygulanması gereken prosedürler; kaza sonrası yapılması gerekenler şeklinde de nitelendirilir. Kaza sonrası yapılması gereken prosedürler ise iki ayrı bölümde incelenir. İlk durum kaza beraberinde ölüm veya yaralanma vakalarının görüldüğü durumlardır. İkincisi ise maddi hasarlı ve ölüm vakası ya da yaralanma durumu olmayan durumlardır.
Dünya çapında çeşitli nedenler eşliğinde trafik kazalarının çoğaldığı görülüyor. Kışın yolların buzlanması nedeniyle, yağmur yağması sonrası kayganlaşan yol nedeniyle, sürücü dikkatsizlikleri veya yaya dikkatsizliği nedeniyle artış gösteren kazalar, güncel haber konularından biridir. Bu haberler eşliğinde yaşanılan sıkıntılar tek yönlü değerlendirilmez. Ölüm veya yaralanma bulunmayan “Kaza yapıldığında ne yapılmalı?” sorusuna ise aşağıdaki maddeler ile yanıt verilebilir:
●Kazaya karışan sürücüler hakkında tutanak tutulmalıdır.
●Kaza sonrası oluşan kazayı belgelemek adına fotoğraf çekilmelidir. Bu sayede maddi hasarı ve kusur oranını tespit etmek mümkündür.
● Kaza kapsamında kazayı yapan sürücülerden biri alkollü veya ehliyetsiz araç kullanıyor ise; durumun kayıt altına alınma gerekliliği vardır. Çünkü alkollü veya ehliyetsiz sürücü kazalarında cezai işlemler farklı işleyecektir.
Maddi hasarlı trafik kazasında yapılması gerekenler yönünden üst sıralamada belirtilen maddeler dikkate alınmalıdır.
Trafik kazası sonrası yapılacak iş ve işlemler kapsamında merak edilen konu başlığı “Maddi hasarlı trafik kazasında hasarı hangi taraf karşılar?” sorusudur. Maddi hasarlı trafik kazası oluştuğunda ilk yapılacak iş olay anını fotoğraflamaktır.
Olay anının fotoğraflanması sonrasında yasal süreç açısından gereken belgelerin temin edilmesi gereklidir. Daha sonrasında ise; aracın sigorta şirketi aranıp bilgilendirilmelidir. Aracın sahibi maddi hasar oluşturan kaza sonrası araçta oluşan zararları ve tamir edilmesi gibi gerekli maddi konuları karşılamakla yükümlüdür.
Konuya ilişkin 2024 yılı beraberinde öne çıkan prosedürler arasında maddi zararları güvence altına alabilen maddi teminat çokça ilgi çeker. Maddi teminat sayesinde kaza yapan araç sahibi, karşı aracın zararlarını üstlenir. Bu doğrultuda kusur oranı hangi araç sahibine aitse oluşan maddi zararlar trafik sigortası bünyesinde ödenir. Trafik sigortası limiti ise; 200.000TL olarak belirlenmiştir.
Yaralanmalı trafik kazasında yapılması gerekenler kapsamında birçok konu dikkat çeker. Çünkü trafik kazası beraberinde araç sahipleri anlık psikolojik zorlanma yaşayabilir. Kimi zaman ölüm vakası ile sonuçlanabilen kazalar çok yönlü canlar yakabilir.
Kaza beraberinde yakınlarınıza haber vermeden önce ilk yapmanız gereken adımlar çokça önemlidir. Bu doğrultuda ölümlü vakaların oluştuğu kaza sonrası yapılması gerekenler ile ilgili dikkat çeken bilgiler aşağıdaki gibi sıralanır:
●Kaza olması halinde ölüm ya da yaralanma vakaları oluşmuş ise sakin kalıp vücudunda kanama, ağrı türünde rahatsızlıklar varsa kontrol edilmelidir.
●Kaza sonrası araç çalışmaz durumda ise kontak kapatılmalı ve yakıt sızıntısı kontrol edilmelidir.
●Yakıt sızıntısı olması halinde 110 numaralı hattı arayıp itfaiye çağırılmalıdır.
●Can kaybı olması halinde ya da yaralanma olması durumunda 112 acil servis aranmalı ve 154 trafik aranmalıdır.
● Trafik kazası beraberinde aracın uygun yere çekilmesi gerekir. Çünkü yol ortasında duran araç diğer araçların sıkışıklık yaşamasına sebep olup trafiği daha yoğun hale getirecektir.
Fiziksel hasarlı kazalarda yapılması gerekenler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
●Can kaybı oluşmamış ise; kaza sonrası sakinliğinizi korumalısınız.
●Kontrolü kaybetmeyecek şekilde davranmalı ve kazanın tespit edilmesi adına fotoğraf çekmelisiniz. Dış hasar veya iç hasar oranı tespit etme amaçlı fotoğraf çekmeniz, kusur oranını belirleyen belge dâhilinde değerlendirilmektedir. Bu yüzden paniğe kapılmadan önce bu işlemi uygulamalısınız.
● Araç sahiplerinden biri ağır kusurlu durumlar içeriyorsa; belgelemek açısından trafik hattı aranmalıdır.
Günümüz koşullarında artış gösteren nüfus sebebi ile kaza oranları giderek yükselmiştir. Kazaların maddi hasarlı veya can kaybı oluşturan ölümcül kazalar olması halinde her iki taraf yönünden de sıkıntılı bir süreç beklenmesi normaldir. Ancak maddi hasarlı veya ölüm ya da yaralanma vakalı kazalar beraberinde merak edilen soru kaza tespit tutanağı ile ilgilidir.
“Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur?” sorusu ise şu şekilde özetlenir. Sadece maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya karışan araç sahipleri trafik zabıtası gelmeden önce kendi aralarında anlaşıp tespit tutanağını doldurup sigorta şirketine başvurabilir. Bu tutanaklar aracın yapıldığı sigorta şirketinden temin edilebilir. Kaza tespit tutanağını doldurma yönünden bilgilendirici adımlar ise aşağıdaki gibi sıralanır:
●Kazanın yeri ve saatini yazmak
●Kazayı gören görgü tanıklarını belirlemek
●Sürücü, araç ve trafik sigortası bilgilerini yazmak
●Formda belirtilen kaza türlerinden uygun olanı işaretlemek
●Aracın yeşil kart bilgilerini doldurmak
●Aracın darbe aldığı bölümü veya bölümlerini belirleyip, göstermek
●Kaza anının taslağını çizmek
●Kaza ile ilgili düşüncelerinizi yazmak
● Kaza tutanağını imzalamak
Kaza tutanağını doldurmak yönünden belirtilen maddeler, istenilmeyen bir kaza anında uygulanması gereken prosedürlerdir. Bu nedenle her insanın bilmesi gereken bilgiler arasındadır. Hiç kimse araç sahibi olduğu zaman “Kaza yapacağım.” şeklinde düşünmez. Ancak hayat koşulları, sürücü dikkatsizliği veya çeşitli nedenler kaza yapabilmenizi sağlayabilir.
Yoğun nüfus artışı beraberinde kaza oranı da eşdeğer şekilde artış gösterir. Kaza anında yapılması gerekenler yönünden üst başlıklarda belirttiğimiz maddeler ilk öncelikli adımlarınız olmalıdır. Bu konuya ilişkin merak edilen soru başlığı ise trafik kazasında hangi durumda polis çağrılması gerekir şeklinde belirlenmiştir. Trafik kazası sonrası yapılması gerekenler yönünde belirtilen bilgiler oluşan sorunun hızlı çözümlenmesi bakımından oldukça önemlidir.
Kaza olması ve kazanın sadece maddi hasarlı olması durumunda araç sahipleri kendi arasında anlaşıp oluşan zararı kimseye haber vermeksizin giderilebilir. Ancak kamu malına zarar verilmesi, ölüm veya yaralanma vakası oluşması halinde kazanın yapıldığı yere polis çağırmak gerekir.
Kazanın yapıldığı yere gelen trafik polisleri beraberinde tüm prosedürler kapsamlı bir şekilde yapılır. Kaza tespit tutanağı tutulurken yaralanma olması halinde ambulans gelmesi de gerekir. Ayrıca itfaiye gerektiren durumlarda itfaiye de çağrılır. Kaza anında gelişen her duruma yönelik doğru önlem alınması gerekir. Kaza yapılması beraberinde insanlar ilk önce telaşa kapılabilir. Ancak maddi hasarlı ve kişiye zarar vermeyen kazalarda soğukkanlı olunması hızlı işlem yapmak adına faydalı olacaktır. Yapmanız gereken adımları önceden bilmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
En olumsuz kaza vakalarında bile sakin kalabilmek birçok yönden oluşabilecek diğer tehlikelerden korunmanızı sağlayabilir. Bu nedenle kaza sonrası öncelikle kendinizi kontrol etmeniz ilk kuralınız olmalıdır. Bedeninizde herhangi bir yaralanma veya kanama, ağrı, sızı var mı kontrol ederek diğer prosedürlere geçmelisiniz. Bu adıma öncelik verdiğiniz müddetçe en az zararla kazadan kurtulmanız mümkündür.