Günümüzde araç sayısının artması ile trafikte yaşanan sorunlar da paralel olarak artış göstermiştir. Bu nedenle trafik cezaları da sıklıkla gündeme gelmektedir. Trafikte yaşanan ihlallerin pek çok çeşidi bulunuyor ve bu ihlaller doğal olarak bir yaptırım ile karşılaşıyor. Bu yaptırımların bir kısmı para cezası oluyor. Geçmişte trafik cezalarını ödemek çok daha zorken günümüzde bu cezayı çok farklı ve basit yöntemlerle ödemek mümkün.
Cezaya tabi nedenler arasında hatalı sollama, araç takip mesafesine uymama, park kurallarını ihlal, emniyet kemeri takmama, hatalı araç sollama, trafik ışıklarını ihlal etme gibi durumlar sayılabilir. Yetkilendirilmiş trafik memuru da cezaya konu olan duruma denk düşecek şekilde trafik cezası kesilmektedir.
Trafik cezası almış kişiler, “Trafik cezası nereye ödenir, ne yapmam gerekir?” gibi soruları araştırır. Diğer tüm cezai işlemlerde uygulanan ödemeler gibi trafik cezası ödemesi de belirli bir kuruma ödenmelidir. Özellikle cezaların adrese ulaşamadığı durumlarda insanlar, “Ödenmemiş trafik cezam var mı, trafik cezamı ödemeyi unutmuş muyum?” ya da “Trafik cezam var ise nereye ödemeliyim?” gibi soruların cevaplarını internette yoğun bir şekilde araştırıyorlar.
Trafik cezasını ödemenin pek çok yolu bulunuyor. Günümüzde online uygulamaların da artmasıyla beraber diğer tüm fatura işlemleri gibi ceza işlemlerindeki ödemeler de online olarak gerçekleştirilebiliyor. Kişiler hem masaüstü hem dizüstü hem cep telefonları ile uygulamalara giriş yaparak cezalarını rahatlıkla ödeyebiliyor.
Araçlara trafik memurları tarafından kesilen cezaların zamanında ödenmesi önemlidir. Bunun için de belirtilen sürelerde bu cezanın ödenmesi beklenir. Trafik idari para cezası nereye ödenir sorusunun cevabı ise aslında oldukça basittir. Yani araç plakasına yazılan bu cezalar sadece tek bir kanaldan değil birden fazla kanaldan tahsil edilebiliyor. Bu sebeple pek çok platformdan bu ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.
1)Trafik para cezasını size en yakın PTT şubesinden ödeyebilirsiniz.
2)Yine trafik para cezasını bulunduğunuz il veya ilçenin vergi dairelerine giderek ödeyebilirsiniz.
3)Trafik para cezalarını bankaya yatırmak da mümkündür. Bunun için hangi bankaya yatırılacağını öğrenmek yeterlidir. Banka şubelerine gitmenin yanı sıra internet bankacılığı ile de ceza yatırma işlemi yapabilirsiniz.
4)Trafik para cezalarını Emniyet Genel Müdürlüğü sitesine giriş yaparak yatırmak da mümkündür.
5)E-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama yaparak da borç kolay bir şekilde ödenebilir.
Özellikle internet sistemlerinin gelişmesiyle beraber ceza ödeme işlemleri de bu sistemler üzerinden kolaylıkla yapılabilir duruma geldi. Her gün yüzbinlerce insanın ziyaret ettiği e-Devlet uygulaması üzerinden trafik ceza sorgulama ve tahsilat işlemleri yapılabiliyor. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır. Eğer şifrenizi hatırlamıyorsanız PTT şubelerinden herhangi birine giderek şifre alabilirsiniz.
e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra ise “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına gidip orada yer alan bilgileri girerek ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer araca herhangi bir ceza kesilmiş öğrenmek istiyorsanız bunun için turkiye.gov.tr adresini ziyaret ederek arama kısmına aracın plakası yazılarak ceza sisteminde kaydı olup olmadığına bakabilmek mümkün.
Araç plaka ceza sorgulama Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfalarından da yapılabiliyor. Bu kanalların en büyük kolaylığı herhangi bir şube ya da merkeze gitmeden kolay bir şekilde cep telefonunuzdan aracınıza ait cezanın olup olmadığını sorgulamanız ve kolaylıkla cezayı 7/24 ödeyebilmenizdir.
Eğer gecikmiş bir trafik cezanız var ise ve “Gecikmiş trafik cezası nereye ödenir?” diye merak ediyorsanız onu da yine aynı kanallardan 7/24 ödeyebilirsiniz. Yani ister zamanında olsun ister gecikmiş fark etmeksizin E-Devlet, Vergi Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, bankaların cep şubeleri ya da internet bankacılığından ödenebilir.
GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasından da trafik cezaları ödenebilir. Bunun için yapılması gereken işlem Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adresine giderek ve İnternet Vergi Dairesi altında yer alan “Motorlu taşıtlar Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme” sayfasına tıklamaktır. Sonrasında ana sayfada sizlerden sorulan bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız. Bilgileri tam olarak doldurduktan sonra “Sorgula” yazan yeri tıklamak yeterli olacaktır.
Karşınıza aracınızla ilgili bilgileri içeren bir sayfa çıkacak. Bu sayfada bulunan “Ceza Bilgileri” veya “Motorlu Taşıtlar Vergisi” bölümlerinden ilgili yere tıklanmalıdır. Sonrasında ise ödeme ekranı görülecek. Ödeme miktarı da yine ekranda gözükecek ve bu ekranda kart bilgilerini girerek trafik cezanızı ödemeniz mümkün olacaktır.
İnternet üzerinden trafik cezası ödeme de sıklıkla tercih edilen oldukça pratik bir yöntemdir. Bu noktada Gelir İdaresi Başkanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankaları bilmek gerekir. Peki, bu bankalar hangileridir? Bu bankalar; Garanti (BBVA), Halk Bankası, Akbank, Vakıf Katılım Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Ziraat Bankası’dır.
Bu bankaların dilerseniz internet sitelerinden dilerseniz mobil uygulamalarından giriş yaparak trafik cezası ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İnternet ya da mobil bankacılığa şifrenizle girdikten sonra “Ödemeler” sayfasını tıklamanız ve “Trafik Cezası Ödeme” başlığına girmeniz gerekir. Sonrasında plaka numaranızdan borcunuzu görebilir ve anında ödeme yapabilirsiniz.
Trafik para cezasını internet ya da mobil bankacılıktan yapmak istemiyor ve ben elden ödeme yapmak istiyorum diyorsanız buna da imkân tanındığını belirtmek gerek. Plakanın ödemekle yükümlü olduğu trafik cezaları PTT şubelerine, banka şubelerine, vergi dairesine ödemek mümkün. Eğer fiziki olarak para cezası ödenecek ise ilgili kişinin nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve kesilen ceza makbuzunun ücreti tahsil edecek görevliye gösterilmesi gerekecektir. Eğer istenen bu belgelerden biri bile eksik olursa ödeme işlemi kabul edilmeyecektir.
Yukarıda cevapladığımız “Trafik para cezası nereye ödenir?” sorusunun cevaplarının yanı sıra bir de beyanlı trafik cezası ödeme yöntemi olduğunu belirtmek gerek. Beyanlı ödeme nedir dersek, beyanlı ödeme trafik cezasının İnteraktif Vergi Dairesinden tebliğ edilmesini beklemeden beyan yöntemi ile ödenebilen bir ödeme türüdür. Bu ödeme türünde kişiler trafik cezalarını herhangi bir vergi dairesine gitmeden bizzat kendileri öderler.
Bazı durumlarda kişilere trafik cezası kesildiği halde online sistemde bu ceza görünmeyebilir. Böyle bir durumda trafik idari para cezası karar tutanağında geçen bilgiler göz önüne alınarak ödeme gerçekleştirilebilir.
Beyanlı trafik cezası ödemesini online olarak gerçekleştirmek mümkündür. Hem Emniyet Genel Müdürlüğü hem de Gelir İdare Başkanlığının bu ödemeye ilişkin oluşturduğu uygulamalar vardır. Bu uygulama ve platformlara girildiği takdirde “Beyanla Trafik Cezası Ödeme” seçeneği tıklanarak işlem gerçekleştirilebilir. Bu sayfada hem ceza sorgusu yapılabilir hem de ödeme yapılabilir.
Görüldüğü üzere günümüzde artık banka şube ya da devlet dairelerine gitmeden internet bağlantısı olan bir bilgisayar ya da bir cep telefonu ile trafik cezası ödemek mümkün. Bu yeni uygulamalar insanların hayatlarını kolaylaştırmak ile beraber işlemlerin daha hızlı ve şeffaf yürütülmesine de olanak tanıyor.