Ticari Aracınızın Yakıt Verimliliğini
Artırma Yolları
Yakıt verimliliği araçlarda yakıtı uzun süre kullanabilmek ve bu sırada araçla daha fazla yol kat etmek için yapılan uygulamaların tümüdür. Araç kullanan ya da yeni araç almayı düşünen sürücülerin sıklıkla araştırdığı konulardan biri de ticari araç yakıt verimliliği üzerindedir.
Bazı sürücülere göre yakıt tasarrufu yapmak zor gelebilir. Ancak sürüş esnasında bazı noktalara dikkat edilmesi hâlinde araçların yakıt tüketimi kontrol altına alınır. Özellikle her gün araç kullanmak zorunda kalan sürücüler için yakıt verimliliğini artırma yolları oldukça önemlidir. Bu yakıt verimliliğini artırma yolları aslında pratik yöntemlerden oluşur.
Araç sürücüleri tarafından tercih edilen yakıt verimliliğinin faydalarından biri bütçe yönetimidir. Ancak yakıt tasarrufu sadece bütçe yönetimine fayda sağlamaz. Yakıt tüketiminin azaltılması sayesinde aracın yakıt giderlerine harcanan maliyet düşer. Ayrıca aracın iç aksamlarının da daha iyi ve yüksek bir performansla çalışmasını sağlar.
Ticari araçlar sürekli seyahat hâlinde olduğu için bu araçların sürücüleri yakıt tasarrufu yapmayı daha sık tercih ederler. Genellikle uzun yollarda seyahat ettiklerinden ticari araç yakıt verimliliği artırma yolları şu şekildedir:
- Aracın
yüksek devirde kullanılmaması gerekir. Yüksek devirde kullanılması motorun çok
ısınmasına ve yorulmasına yol açar.
- Aşırı hız yapılmamalıdır. Aracın hızlı gitmesi sonucunda enjektörler
daha fazla yakıt pompalar.
- Lastik basınçlarının kontrol edilmesi gerekir. Doğru lastik basıncının
yapılması, hem yol tutuş performansını artırır hem yakıt tasarrufu sağlar.
- Araca aşırı yük alınmaması önemlidir. Çünkü araç ne kadar ağırsa o kadar
mazot ya da benzin harcar.
- Araç uygun olan (2.000 – 3000) devir aralığında kullanılmaya özen
gösterilmelidir. Eğer binek ya da ticari araçlarda hız sabitleme özelliği varsa
uygun olan devirde hız sabitlenmelidir. Bu hız sabitleme özelliği yakıt
verimliliğine en fayda sağlayan özelliktir.
Aracınızı Normal Hızlarda Kullanın
Araçların yüksek hızlarda kullanılması düşük yakıt kullanımı sağlamaz. Aksine bir aracın yakıt tüketiminde görülen artış miktarı ile aracın hızı aynı seviyededir. Bu yüzden yakıtı kontrollü olarak kullanmanızda yardımcı nitelikte bir öneri söz konusudur.
Yüksek hızla birlikte sürücülerin sürüş esnasında dikkat etmesi gereken hareketlerden biri, ani frenlerden kaçınılmasıdır. Aracın ani fren yapması da yakıt tüketimini artırır. Bu yüzden binek ve ticari araçlarda yakıt tasarrufu için araçlar sabit bir hızda kullanılmalıdır.
Genellikle araç hızı ile birlikte motor tiplerine göre de yakıt tasarrufu değişir. Çoğu dizel aracın ön kısmı sürüş sırasında havada direnç oluşturur. Bu yüzden de genelde dizel araç sahibi olan sürücüler, taşıtlarını düşük bir hızda sürmelidir. Bunun aksi olduğu zaman yakıt tüketimi artar. Örneğin sürücüler 100 kilometre hızla gitmek yerine 50 kilometre hızla gitmeyi tercih ederlerse dört kat daha az yakıt yakarak yakıt verimliliği sağlayacaklardır. Bu yüzden “Aracınızı normal hızlarda kullanın.” ibaresi oldukça önemlidir.
Aracınıza Uygun Motor Yağı Kullanın
Motorlu taşıtların daha iyi bir performans gösterebilmesi için motor yağına ihtiyaç duyulur. Motor yağı parçalar arasında kaygan bir yüzey oluşturduğu için sürtünme gibi paslanmaların önüne geçer. Bu ürün aynı zamanda parçaların temizlenmesine de yardımcı olduğu için motorun ömrünü uzatarak verimliliği artırır.
Motor yağları segman, piston, subap gibi pek çok parçada toz, kir ya da yabancı maddelerin oluşmasını engeller. Bu parçalar motorun ana parçaları arasında yer alır. Aynı zamanda çalışma sırasında çok yüksek ısılara ulaşıldığından düzenli aralıklarla bakım yapılması gerekir. Böyle durumlar söz konusu olduğunda motor yağının düzenli bir şekilde değiştirilmesi hem parçaların ömrünü uzatır hem de ticari araç yakıt tüketimini azaltma konusunda verimli bir performans sağlar. Ayrıca bu motor yağları motor gücünün azalmasını ve çekiş gücünün de düşmesini engeller.
Motor yağı çeşitleri şu şekildedir:
- Mineral
motor yağları: Tır, iş makinesi, kamyon, otobüs ve jeneratörlerde tercih
edilir.
- Tam sentetik yağlar: Kimyasal işlemlerle oluşturulur. Aşırı sıcak ve
soğuk iklimler söz konusu olduğunda aracın verimliliğini artırır.
- Yarı sentetik yağlar: Mineral ve tam sentetik yağların birleşimi ile
ortaya çıkar.
Araçların motorları belirli bir motor yağı ile en iyi çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yüzden herhangi bir motor yağının kullanılması uygun değildir. Önerilen yağdan daha farklı ya da ağır bir motor yağının kullanılması aşırı derecede sürtünmeye sebep olur. Bu da motorun daha fazla çalışmasından dolayı daha fazla yakıt kullanmasını sağlar. Böylelikle “Aracınıza uygun motor yağı kullanın.” ibaresi sayesinde yakıt verimliliği ticari ve binek araçlarda söz konusudur.
Uygun Lastik Basıncına Sahip Olun
Yeterince şişirilmemiş lastikler genellikle aracı hareket ettirme noktasında sorun yaşanmasına sebep olur. Hatta yetersiz şişirilmiş olan lastikler motorun daha fazla kullanılmasına neden olur. Bilindiği üzere çekiş gücü ve gaz kilometre arasında yer alan ideal denge oldukça önemlidir. Bu yüzden de sürücülerin lastiklerinin kullanım kılavuzunda belirtilen basınç ve boyutta şişirilip şişirilmediğini bilmesi gerekir.
Aracın içerisinde iki kişi olması hâlinde ideal lastik basıncının 31 PSI olması gerekir. Araç tüm koltuklar dolu olacak şekilde bir seyahat hâlinde ise lastik hava basıncı için olması gereken değer 35 PSI şeklindedir. Bütün kurallara uyularak ve kontroller yapılarak araç lastik kullanımı söz konusu olsa bile lastikler her ay 0.69 PSI değer kaybeder. Bu durumun yaşanması hâlinde düzenli kontrollerin yapılması gerekir.
İdeal lastik basıncı sonrası elde edilen değerler bütün lastiklerde olduğu gibi özellikle uzun seyahatler için önemlidir. Araçların yakıt verimliliği ve lastiklerin sağlıklarının korunması adına fayda sağlar. Araç lastik basıncının optimum olarak belirlenen değerinin şehir içi araç kullanımında değiştirilmemesi gerekir. Bu yüzden “Uygun lastik basıncına sahip olun.” ibaresi oldukça önemlidir.
Lastiklerin hava basınçları normal değerlerinde olduğunda yakıt verimliliğinde iyi bir performans sergilemenizi sağlar. Periyodik lastik kontrolü ve lastik basınç ayarı sürücülerin de rahatlıkla yapabilecekleri işlemlerdir. Hatta benzin istasyonlarında yer alan hava basınç sistemleri de bu kontrollerin kolaylıkla yapılabileceğini gösterir.
Klima Kullanımına Dikkat Edin
Araçlarda yer alan klimalar, çoğu arabada otomatik olsa da bazı durumlarda kullanıcıların da müdahale etmesi gerekir. Mevsim farklılığı söz konusu olduğunda klima kullanımı da değişiklik gösterir. Özellikle kışın aracın camı buğu yaptığında havalandırma kullanımı zorunlu bir ihtiyaç hâline gelir. Klima kullanımı iki şekildedir:
- Yazın klima kullanımı:
Genellikle havalandırma sistemi olarak kullanıldığından ayda bir kere 10 dakika
olacak şekilde çalıştırmak aracın havalanması konusunda faydalı olur. Yaz
aylarında ilk önce aracın camlarının açılarak havalandırılması gerekir.
Sonrasında klima aktif hâle getirilir.
- Kışın klima kullanımı: Kış aylarında genellikle araçların
camları buğu olur. Bu konuda sıcak soğuk dengesini bulmak önemlidir. Klimanın
camlara üfleme modu çalıştırıldığında buğu hızlıca çözülür.
Araçlarda klima kullanımı, motora ayrıca yük binmesini sağlar. Bu yüzden klima çalıştığı zaman motor daha yüksek bir güçte çalışır. Motorun yüksek güçte çalışması, ticari araç yakıt kullanımı ile doğru orantıdadır.
“Klima kullanımına dikkat edin.” ibaresi, son derece önemlidir. Bunun için de ticari ve diğer araçlarda yakıt verimliliği söz konusu olduğunda aracın klimasını çalıştırmadan önce camların açılması gerekir. Sonrasında araca giren temiz hava ile içeride bulunan sıcak hava yer değiştirir. Bu işlem, araçtakilerin sağlığını olumlu derece etkiler ve aynı zamanda klimanın daha verimli çalışmasını sağlar.