Polen Filtresi Nedir

Polen Filtresi Nedir? Bakımı ve Değişimi Nasıl Yapılır?

Polen filtresi, insan sağlığı açısından büyük önem taşıyan bir araba parçasıdır. Bu sebeple polen filtresini önemsiz olarak görmemek gerekir. Günümüz bilinçli araç kullanıcıları hayati değere sahip olmayan ancak hem insan hem de çevre sağlığı açısından pek çok önlemi almaktadır.

Polen filtresi de bu önlemlerden bir tanesidir. “Polen filtresi nedir?” sorusunun tam cevabı aslında ortamı havalandırarak temizleme işlemini gören işlevsel bir parça olarak nitelendirilebilir. “Araba polen filtresi ne işe yarar?” sorusunun pek çok cevabı vardır. Şimdi bu fonksiyonlara teker teker değinelim.

Polen Filtresi Nedir?

İlk etapta “Polen filtresi ne demek?” sorusunu cevaplandıralım. Polen filtresinin bilinen diğer ismi kabin filtresidir. Sürücü, yolcu ve kabinin oluşturduğu alandır. Bu bölümdeki havayı temizleyen filtre polen filtresidir. Bazı yerlerde bu filtre klima filtresi olarak da bilinir. Klima filtresi olarak kullanılmaya başlanmasının nedeni ise klimalı araçlarla beraber bu filtrenin ortaya çıkmış olmasıdır.

Polen Filtresi Ne İşe Yarar?

Polen filtresi aslında birden fazla önemli fonksiyonda bulunur. Bu sebeple “Polen filtresi ne işe yarar?” sorusunun birden fazla cevabı bulunur. Herhangi bir araç en zorlu koşullarda, ortamlarda bile polen filtresi sayesinde nefes alınabilir bir hale gelebilir. Yani “Polen filtresinin görevi nedir?” diye düşündüğümüzde bu filtre için araç içerisindeki solunan havanın temizliğini gerçekleştirmekle yükümlü parçadır diyebiliriz.

Dağ, tepe, çakıllı, yoğun kumlu yollarda polen filtresi tozlu topraklı havanın içeri girmesine ve insanların bu duruma maruz kalmasına engel olur. Yani “Polen araç filtresi ne işe yarar?” sorusunun tam cevabı insanların araba içerisinde rahat nefes alabilmesine, ferah bir ortam yakalamasına yardımcı olur şeklinde verebiliriz.

Polen filtresi insanların rahat nefes alabilmesine olanak tanımakla beraber kötü kokuların da dışarıya tahliyesine yardımcı olur. Bu sayede alan ne kadar dar olursa olsun hem şoför hem de yolcular oluşabilecek kötü kokuya maruz kalmayacaklardır.

Polen Filtresi Arabanın Neresindedir?

Polen filtreleri aslında her araba üreticisinin kendi tasarımına uygun olarak yerleştirilmiştir. Bu sebeple gözle görülemeyecek bir parçadır. Örnek vermek gerekirse bazı araçların torpido kısmının hemen arkasında yer alabilirken bazılarında motor kaputu açıldığında görülebilecek silecek kısımlarının altında yer alır. Aracınızın adını internette aratarak polen filtresinin nerede olduğunu rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Polen Filtresi Bakımı/Değişimi

Polen filtresinin bakımı kolay değildir. Yani polen filtresi bulunduğu yerden çıkarılsa bile kapsamlı olarak temizlemek pek mümkün değildir. Bunun yerine fazla masraflı olmayan ve uzun vadede işinizi görebilecek yeni bir polen filtresi takabilir ya da taktırabilirsiniz.

Polen filtresini kendiniz takmak istiyorsanız eğer polen filtresinin araç modeline göre nerede olduğunu bulmalı, kapağını açıp filtreyi çıkarmalı ve yerine yenisini takmalısınız. Polen filtresi değişimi oldukça kolay bir işlemdir. Önemli olan polen filtresinin kapağını açabilecek araçların yanınızda olmasıdır. Eğer kendiniz yapamazsanız pek çok servis polen filtresi değişimini işlemini yapmaktadır.

Polen Filtresi Kaç Km’de Bir Değişmeli?

Polen filtresini aracınızı genel bakıma soktuğunuz bir zaman değiştirebilirsiniz. Yani bu filtre değişimini aslında periyodik olarak yapmak en sağlıklısı olacaktır. Aracınızın kaç km bir bakıma girmesi gerektiğini öğrendiğinizde polen filtresini de değiştirme zamanını öğrenmiş olursunuz.

Otomobillerin genel bakımları km’ sine göre değişeceğinden aracınıza ait kılavuzda bu detay belirtilmiştir. Genellikle araçlar 10.000 km, 15.000 km ya da 20.000 kilometrede periyodik olarak bakıma alınır. Bu bakım esnasında aracınızın polen filtresini de değiştirmeniz yerinde olacaktır. Zaten polen filtresi araç bakım zamanı gelene kadar büyük ihtimalle tıkanmış olacağından aracınızı bakıma götürdüğünüzde polen filtresini rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

Polen Filtresinin Bitme Belirtileri

Polen filtresinin ömrü bitmiş ise bunu birkaç belirtiden anlamak mümkündür. Bu belirtiler, şu şekilde örneklendirilebilir:

Aracın içerisinde yoğun gaz ve egzoz kokusu ortaya çıkar.

Klimadan kötü kokular çıkar.

Havalandırma menfezleri tıkanmış olduğu için daha az hava gelir.

Toz, topraklı yollarda içeriye toz dolar.

Camlardaki buğulanmalar kaybolmamaya başlar.

Klimadan ya da havalandırma sistemlerinden tuhaf sesler gelir.

Tüm bu belirtiler polen filtresinin ömrünü bitirdiğinin işaretleridir. Bu sebeple çoğu araç servisi son polen filtresi değişimi üzerinden 10.000 km geçtikten sonra filtreyi değiştirmeyi tavsiye ediyor.

Polen Filtresi Nasıl Değiştirilir?

Polen filtresini değiştirmek için öncelikle polen filtresinin nerede olduğunu bilmek gerekir. Polen filtresini bulduktan sonra iki köşesinde filtreyi çıkarmak için yerleştirilmiş mandallara basılır. Kapağın içerisindeki kâğıt filtreyi çıkardıktan sonra yeni aldığınız polen filtresini düzgünce yerleştirin. Filtreyi takarken filtrenin diş ve tırnaklarının altında kalması önemli. Bu sebeple bu noktaya dikkat etmelisiniz. Polen filtresini takmadan önce takılacak alandaki tozları bir bez yardımı ile silin.

Polen Filtresi Nasıl Temizlenir?

Polen filtresi temizliği yapmak istiyorsanız polen filtresine ulaşarak bulunduğu alandan çıkarmak gerekir. Polen filtresini çıkardığınızda zaten ağır bir koku ve birikmiş toz ile karşılaşacaksınız. Hem bulunduğu kabı hem de filtreyi bir bez yardımı ile silebilir, temizleyebilirsiniz. Bu işlem genellikle tavsiye edilmez. Bunun nedeni ise zaman içerisinde tozlanmış bir polen filtresi aynı zamanda yıpranmış ve işlevini yerine getiremiyor da olabilir. Bu sebeple temizlemek yerine genellikle yeni bir filtre takılması önerilir.

Polen filtresi için yapacağınız masraf genel bakım masrafları arasındaki en düşük maliyetli birimdir. Bu sebeple tam anlamıyla temizleme yapılamayacak olduğundan değiştirmek daha mantıklı olacaktır. Bunun yanında temizleme yaparken filtreye zarar verme ihtimaliniz de bulunuyor. Böyle bir durumda hasarlı bir filtre takmak size hem zaman kaybettirecek hem de içerideki havanın temizlenmemiş olması sebebiyle daha çok rahatsızlık verecektir.

Yeni filtreyi kendiniz takabilirsiniz ancak çok dikkatli olmanız gerekir. Filtreyi hava akış yönüne uygun şekilde takmanız önemli. Aksi halde verim almanıza olanak yoktur. Aracınızı servise götürdüğünüzde bir yetkiliden polen filtresini değiştirmesini isteyebilirsiniz. Bu anlamda hem aracınıza genel bakım yaptırırken aynı zamanda polen filtresi değişimini de aradan çıkarabilirsiniz.

Polen filtresini değiştirmeyi ihmal etmemek gerekir. Eğer polen filtresi belirli aralıklarla değiştirilmez ise dışarıdan temiz hava almak mümkün olmayacaktır. Evet araçtaki kötü kokuyu çekebilir ancak içeriye taze hava girmez. Bu hem üfleyici fanının ısınmasına hem de hasar görmesine neden olacaktır. Eğer filtre tıkanmış ise içerisindeki pis kokan partiküllerin kokusunu vermeye başlayacaktır. Bu da aracınızı içerisinde durulamayacak bir hale getirir.

Tıkanma neticesinde yetersiz üfleme ortaya çıkacaktır. Bu da camların normalden daha fazla buğulanmasına sebep verecektir. Aracın kendi klimasını açmak, içeriyi ısıtsa bile camlardaki buğulanmayı gidermek çok zaman alacaktır. Tüm bu sorunlardan kolay bir şekilde kurtulmak ancak polen filtresi taktırarak mümkündür.


*Sitede gösterilen tüm görseller örnektir. Satışta olan modellerden farklılıklar gösterebilir. Daha fazla bilgi için lütfen yetkili satış ve servis noktalarımız ile iletişime geçiniz.
web sitesinde;

Ticari Araç

Volkswagen Caddy

,

Ticari Araç

Yeni

Volkswagen Transporter

,

Ticari Araç

Volkswagen Caravelle

,

Ticari Araç

Volkswagen Yeni Crafter

ve

Ticari Araç

Volkswagen Amarok

modellerinin

fiyat listesi

, yetkili servis ve satıcı ağına ulaşabilirsiniz.

Ticari Araç

Volkswagen Caddy

,

Ticari Araç

Yeni Volkswagen Transporter

,

Ticari Araç

Volkswagen Caravelle

,

Ticari Araç

Volkswagen Yeni Crafter

ve

Volkswagen Amarok

son

fiyat listesi

ve özelliklerini keşfedebilir

kampanya

ve fırsatlara ulaşabilirsiniz.