Araç Park Etmenin Yasak Olduğu Yerler ve Haller

Araç Park Etmenin Yasak Olduğu Yerler ve Haller

Araç park etmek kadar nereye park edileceği de önemli. Özellikle büyük ve kalabalık şehirlerin en büyük problemleri arasında park yeri sıkıntısı görülür. Hatta öyle ki pek çok kişi park etmenin yasak olduğu yerler dışında park yeri bulamadığı için bu alanlara park eder ve aracının çekilmesi, cezalar yazılması gibi pek çok istenmeyen durumla karşılaşır. Bunun önüne geçmek için ise araç parkının yasak olduğu alanların iyi bilinmesi gerekir.

Çoğunlukla araç park etmenin yasak olduğu yerler yayaların ya da diğer araçların güzergahı kullanmasını engelleyen alanlardır.. Park etmenin yasak olduğu alanlara araç park edilmesinin sonucunda ya araç şikayet edilir ya da kaza gibi hiç istenmeyen durumlar yaşanabilir. Araç park etme kurallarına uymak toplumsal huzur için oldukça önemli olmasının yanı sıra hayati önem taşır.

 

En bilinen park yasakları trafiğin akışına engel olacak yerlere park olur.Ancak bunların dışında tepe üstleri gibi ilerisi görünmeyen alanlarda park edilmesi yasaktır. Tüm bunlara detaylı şekilde bakmak için aşağıdaki başlıklar incelenebilir.

Duraklama Yapmanın Yasak Olduğu Yerler Nerelerdir?

Durma, duraklama ve park etme birbirinden bağımsız konular. Bu üç kavramın birbirine karıştırılmadan takip edilmesi trafik içerisinde yaşanacak olan sorunların önüne geçmek için önemlidir. Hatta üç farklı terim olmasına rağmen bazı alanlarda duraklama ve park etmek yasaktır ibareleri görülebilir. Bu nedenle her birinin doğru bilinmesi gerekir.

 

Durma, karayolu üzerinde hareket halinde olan araçların işaret levhaları, aracın önünde seyir halinde olan aracın aniden durması, belirli arıza durumları gibi mecburi nedenlerle durdurulma haline “durma” denir. Ancak karayolları üzerinde ne sebeple olursa olsun karayolu üzerinde ilerleyen trafiğin engellenmesi ya da diğer araçlar ve kişiler için tehlike oluşturacak şekilde araçların durdurulması yasaktır.

 

Duraklama ise yine karayolu üzerinde ilerleyen taşıtların durmaları dışında yolcu indirip bindirmek, yük almak veya boşaltmak gibi nedenlerle kısa süreli durdurma hallerdir. Duraklama ile park etme farklı iki kavramdır. Ancak kısaca durma işlemi en fazla 5 dakika olabilir. 5 dakikanın aşılması park etme sayılır.

 

Duraklama işlemi hemen her bölgede rahatlıkla yapılacak bir eylem değildir. Belirli kurallara tabii olur. Duraklamanın yasak olduğu haller şöyledir:

Kara yolunun sol şeridinde.

Demir yolu, yaya yolu ve okul yolu üzerinde.

Dönemeçlerde.

Tepe üzeri gibi görüş yetersizliği olan alanlarda.

Toplu taşıma araçlarının yolcu indirme ve bindirme yapması için tahsis edilmiş alanlarda.

      Yerleşim alanları için 15 metre, bu alanların dışında kalanlar için 100 metre mesafede bulunan işaret levhaları ve park izinli yerler dışında olan yerler gibi pek çok alanda duraklama yapmak yasaktır. Cezaya tabii hallerdir.

1.Park etmenin trafik işaretleriyle belirtilmek suretiyle yasaklanmış olduğu yerler nerelerdir?

“Park etme yasağı olan yerler nerelerdir?” sorusunun ilk cevabı park etmenin trafik ışıkları ile belirtilerek yasaklanmış olduğu yerler olur. Park etme yasağının tabelası yuvarlak mavi taban üzerine atılmış tek bir eğik çizgidir. Yine mavi taban üzerine kırmızı “X” sembolü ise hem duraklama hem park etmek yasaktır anlamına gelir.

2.Trafiğe engel teşkil edecek yerler nerelerdir?

Trafiğe engel teşkil edecek yerler genellikle karayolları üzerinde park edilmesi, yolun giriş ve çıkışlarının kapanacağı şekilde park edilmesi ya da duraklama yapılması gibi durumlarda olur. Trafiğe engel teşkil etmesi nedeni ile bu gibi alanlarda duraksama ya da park yapılmamalıdır.

3.Trafik işaret ve levhalarının görülmesine engel teşkil edecek yerler nerelerdir?

Özellikle karayolları üzerinde pek çok trafik işareti ve levhası bulunur. Her bir levha kişilerin hızlarından, gidecekleri yöne kadar pek çok anlamı içerir. Özellikle trafiğe çıkmadan önce her bir levhanın ne anlama geldiği iyi bilinmelidir. Aksi durumlarda hatalı sürüş yapılabilir bu da hem ceza alınmasına hem de can ve mal kayıplarına neden olabilir. Bu tip istenmeyen durumların gerçekleşmemesi için araç sürücülerinin levhaları ve trafik işaretlerini rahatça görmesi gerekir. Bu görme alanlarının engellenemeyeceği konumlarda park ve duraklama yapılmalı.

      Demiryolu ve tramvay rayları üzerindeki trafiğe engel teşkil edecek yerler.

Karayolları üzerinde olan trafiğe engel olacak yerlere park yapılmaması gerektiği gibi demiryolu ve tramvay rayları üzerine de park yapılmaması gerekir. Buraya yapılan parklar sonucunda ciddi kazalar meydana gelebilir.

      Geçiş yolları önüne veya üzerine.

Geçiş yolları, araçların bir eve, araziye girip çıkması için yapılmış olan yolun karayolu ile bağlantısının sağlandığı ve karayolunun sınır çizgisinde olan yola denir. Kısaca bu alanlara yapılan parklar sonucunda mülke giriş çıkış engellenmiş olur. Bu durumunda cezası bulunur.

      Belirlenmiş Yangın Musluk Alanları için Her İki Yönden 5 Metre Mesafeye Park Yapılmaz.

İstenmeyen durumlardan biri de yangın hali. Çok sık bilinen yanlış bilgilerden biri de itfaiye araçlarının kendi suyunu taşıdığındır. İtfaiye araçları kendi sularını taşır ancak bölgenin yakınında yangın musluğu olması halinde bu musluğun kullanılması hem çok daha sağlıklı hem de çok daha hızlı bir çözüm olur. Bu nedenle her ne kadar istenmeyen bir durum olsa dahi acil bir olay olma olasılığına karşı bu muslukların 5 metre yakınına araç park edilmemesi gerekir.

Geçiş Üstünlüğü Bulunan Araçlar ve Park Durumu

Özellikle sokakta park etme kuralları içerisinde en hayati olanları geçiş üstünlüğüdür. Geçiş üstünlüğü olan araçlar şu şekildedir;

Yaralı ya da acil hastaların taşınmasını sağlayan ve acil ilk yardımın yapılmasına yardımcı olan ambulans ve bu amaca hizmet eden özel araçlar.

İtfaiye, UMKE, Afad gibi acil müdahale araçlar,

Organ ve doku taşıyan özel nakil araçları,

Görevi başında suçlu, sanık takip eden ve asayiş, güvenlik sağlamak amacıyla olay yerine giden zabıta ve polis ekipleri

Trafik kazası gibi istenmeyen durumlar için kazalara el koymaya bölgenin güvenliğini sağlamaya giden trafik hizmetleri özel araçları,

gibi pek çok araç geçiş üstünlüğüne ve park edilecek özel alanlara sahiptir. Her biri hayati öneme sahiptir. Araçların park edilecek alanlara ve bu alanalrın firiş, çıkışlarının 15 metre yakınına park edilemez.

İki yönlü yollar içerisinde aksi işaretli alanlar içerisinde tek yönlü yollarda gidiş yönüne göre sol hizaya park edilemez.Sol taraf genellikle daha hızlı gidilen bir şerit olması ve dönüş ihtimallerine karşı park edilmemesi gerekir.

Kamuya Açık Alanlar için Park Etme Yasakları

Kamuya açık, herkesin aracıyla girip çıkabileceği; park, bahçe,sinema, fabrika, okul, hastane ve benzeri yerleri ve işyerlerinin giriş ve çıkış kapılarına her iki yönde 5 metre alan  içerisine park edilmemesi gerekir.

Aksi yönden gelen araçların yan yana durmaları halinde başka bir aracın geçmesine engel teşkil edecek şekilde park edilemez.

Park yasakları araçların geçişi için oldukça önemli bir yerde yer alır. Araçların geçişi alan içerisinde trafik kazaları ya da trafik oluşma gibi durumlar için önemlidir.

Tepe üstleri gibi ilerisi görülmeyen yerlerde park edilme durumu.

Tepe üstleri gibi ilerisi görülmeyen alanlara park etmek çeşitli sorunlara yol açabilir.Bu alanlara park yapılmamalıdır. Arkadan gelen aracın park edilmiş aracı görmesi bu alanlar için imkansızdır. Bu nedenle kazalar can ve mal kayıpları meydana gelebilir. Ayrıca böyle alanlarda yavaş ilerlemek de oldukça faydalı olacaktır.

Kamu hizmeti veren yolcu araçları duraklarını işaret eden levhalara her iki yönden 15 metre alan içinde park yapılmaz.

Hemen her il ve ilçe içerisinde dolmuş, minibüs ve otobüsler bulunur. Bu araçların hemen her yerde her an duraklama yapmaması ve trafiğe engel oluşturmaması için belirli duraklar bulunur. Bu durak alanlarının her iki yönüne de 15 metre mesafe içine park yapılmaması gerekir. Bu sayede yolcu inme ve binme işlemi sekteye uğramadan devam eder.

Üç ve daha fazlası olan ayrı taşıt olan karayolunda orta yolda, üç ve daha fazla şeritli yollarda tersine işaret olmadıkça gidiş yönüne ayrılmış sağ şerit dışında olan şeritlere park yapılmaz.

Çok şeritli yollar için park oldukça önemli bir sorun olur. Özellikle hangi taraf nasıl park edileceği oldukça büyük bir soru işareti olabilir. Üç ve daha fazlası olan ayrı taşıt olan karayolunda orta yolda, üç ve daha fazla şeritli yollarda tersine işaret olmadıkça gidiş yönüne ayrılmış sağ şerit dışında olan şeritlere park yapılmaz. Bu sayede hem yollarda sıkışıklık meydana gelmezken bu yollarda hızlı ilerleyen sürüşler sonucunda kazaların da önüne geçilir.

Kurallara uygun park edilmiş  araçların çıkışına engel teşkil edecek yerlere park edilemez.

En sık yapılan hataların başında kurallara uygun olarak park etmiş bir aracın çıkışına engel olacak mesafelerde ve şekillerde park gelir. Yanlış yapılan parklar hem aracın çıkışına engel olurken hem de kazalara neden olabilir.

Mecburi haller dışında yerleşim yerleri dışında yer alan karayollarına ve taşıt yolu üzerine park yapılmaz.

Mecburi haller dışında yerleşim yeri dışında yer alan kara ve taşıt yollarına park edilmemesi gerekir. Genellikle yerleşim yeri dışında yer alan yollar içerisinde hız sınırları yerleşim yerine göre çok daha yüksektir. Bu neden olası bir kazanın nedeni yanlış bir park olabilir. Genellikle bu alanlarda da park yapılmaz işareti bulunur.


*Sitede gösterilen tüm görseller örnektir. Satışta olan modellerden farklılıklar gösterebilir. Daha fazla bilgi için lütfen yetkili satış ve servis noktalarımız ile iletişime geçiniz.
web sitesinde;

Ticari Araç

Volkswagen Caddy

,

Ticari Araç

Yeni

Volkswagen Transporter

,

Ticari Araç

Volkswagen Caravelle

,

Ticari Araç

Volkswagen Yeni Crafter

ve

Ticari Araç

Volkswagen Amarok

modellerinin

fiyat listesi

, yetkili servis ve satıcı ağına ulaşabilirsiniz.

Ticari Araç

Volkswagen Caddy

,

Ticari Araç

Yeni Volkswagen Transporter

,

Ticari Araç

Volkswagen Caravelle

,

Ticari Araç

Volkswagen Yeni Crafter

ve

Volkswagen Amarok

son

fiyat listesi

ve özelliklerini keşfedebilir

kampanya

ve fırsatlara ulaşabilirsiniz.