otomatik-vites-arac-kullanilirken-dikkat-edilmesi-gerekenler

Otomatik Vites Araç Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomatik vites araçlar, sizlere sürüş konforunu yaşatan ve oldukça büyük kolaylıklar sağlayan modern araç teknolojileri arasında yer alır. Manuel vitesli araçların sunduğu zorlukları ortadan kaldıran bu sistemler, özellikle şehir içi trafikte araç sürme deneyiminizi rahatlatabilir. Ancak her teknolojide olduğu gibi otomatik vites araçlarında da bilinçli ve dikkatli kullanılması gereken noktalar vardır. Bu püf noktaları öğrenerek sürüş deneyiminizi daha güvenli ve keyifli hale getirebilirsiniz. Otomatik vites araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda püf noktaları sizin için derledik.

Otomatik Şanzıman Nedir?

Manuel vitesten otomatik vites araca geçiş yapan herkesin merak ettiği konulardan biri "Otomatik şanzıman nedir?" sorusudur. Otomatik şanzıman, aracın hızına ve motor devrine bağlı olarak vites geçişlerini otomatik olarak gerçekleştiren bir şanzıman türü olarak tanımlanabilir. Sizlerin manuel olarak vites değiştirmesine gerek kalmadan otomatik şanzımanlar vites değiştirme işlemini gerçekleştirir ve böylelikle sürüş konforunu artırır.

Otomatik Vites Araç Nasıl Kullanılır?

Manuel araçlardan otomatik vites araca geçenler "Otomatik vites araç nasıl kullanılır?" konusunda bazen endişelere sahip olabilir. Otomatik vites araç kullanmak oldukça basittir ve adım adım ilerlendiğinde sizlere pratiklik kazandırır. İlk olarak, araca biniş ve hazırlık aşamasında emniyet kemerinizi takmalı, aracı çalıştırmadan önce fren pedalına basmalı ve anahtarı kontağa takarak motoru çalıştırmalısınız.

Ardından, vitese geçiş aşamasında fren pedalına basılı tutarak vites kolunu “Park (P)” konumundan “Sürüş (D)” konumuna getirmeniz gerekir. Otomatik vites araçlarda vites kolu orta konsolda ya da direksiyonun hemen yanında yer alır. Hareket etme aşamasına geçildiğinde fren pedalını yavaşça bırakmalı ve gaz pedalına hafifçe basmalısınız. Ardından aracınız yavaşça hareket etmeye başlar ve hızınıza ile yol koşullarına dikkat ederek gaz pedalını kontrollü bir şekilde kullanmalısınız. Aracınız hızlandıkça otomatik şanzıman vites geçişlerini sizin yerinize yapar ve siz yalnızca yola odaklanarak keyifli bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz.

Otomatik Araç Geri Vites Nasıl Yapılır?

Manuel araçlarda vites kolunda net bir şekilde geri vitesi nasıl yapılacağı görülse de “otomatik araç geri vites nasıl yapılır?” konusunda merak ettikleriniz olabilir. Otomatik vitesli araçlarda geri vites yapacağınızda aracı tamamen durdurmalı ve fren pedalına basılı tutarak vites kolunu “R” yani “geri” konumuna getirmelisiniz. Ardından fren pedalından ayaklarınızı yavaşça çekmeli ve gaz pedalına hafifçe basmalısınız. Bunun ardından aracınız geri yönde hareket etmeye başlar.

Otomatik Vites Araç Nasıl Durdurulur?

Otomatik vitesli araçlarda durma aşamasında "Otomatik vites araç nasıl durdurulur?" adımlarını izleyerek rahat bir şekilde aracınızı durdurabilirsiniz. İlk olarak durmak istediğinizde fren pedalına yavaş bir şekilde basabilir ve aracınız tamamen durduğunda freni bırakabilirsiniz. Eğer aracınızı park etmek istiyorsanız, vites kolunu “P” yani “Park” konumuna getirilebilir ve motoru durdurmak için araç kontağını kapatabilirsiniz.

Otomatik Vites Araç Park Halinde Hangi Viteste Bırakılır?

Aracınızın güvenliği ve çevredeki insanların da herhangi bir risk ile karşılaşmaması için “otomatik vites araç park halinde hangi viteste bırakılır?” konusu önem taşır. Otomatik vites araçlarınızı park haline almak istediğinizde araçtan inmeden önce vitesi “P” yani “Park” konumuna getirmeniz gerekir. Bu mod sayesinde aracınız hareket etmez ve güvenli bir şekilde park edebilmenizi sağlar.

Otomatik Vites Araç Boşa Alınır Mı?

Manuel vitesli araçlarda vitesi boşa almak tabiri sıklıkla kullanılır ve hem şehir içinde hem de çeşitli durumlarda sıklıkla kullanılır. Ancak "Otomatik vites araç boşa alınır mı?" konusu önem taşır. Otomatik vites araç sürücülerine “boş” yani “N” modunu kullanmak çoğu zaman tavsiye edilmez. Aracınız dururken ya da trafikte beklerken ayağınızı fren pedalında tutmanız yeterli olur.

Otomatik Vites Araç Nasıl Boşa Alınır?

Otomatik vites araçlarda “boş” yani “N” modunun kullanılması çoğu zaman önerilmiyor olsa da belirli durumlarda bu vitesi kullanmanız gerekebilir. Örneğin, aracı çalıştırmadan önce vitesini boşa almanız gerekebilir. Otomatik vites araçları “Park” modunda bıraktığınızda yeniden “Park” modunda çalıştırmak daha yaygın olarak tercih edilse de “N” modunu da kullanmanız bazı durumlarda gerekebilir. Araç arızası ile karşılaştığınızda aracınızı kısa mesafede itmek ya da çekmek zorunda kaldığınızda “N” modunu kullanmanız gerekebilir. Ancak otomatik vites araçlarınızı yokuş aşağı inerken asla “boş” moduna almanız gerekir. Bu durumda aracınızın kontrolü zorlaşır ve frenler aşırı ısınabilir.

Uzun süreli duraklamalarda aracınızı “boş” modu yerine “P” modunda bırakarak daha güvenli bir şekilde park gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra trafikte beklerken aracınızı “boş” moduna almamalı, bunun yerine “D” modunda frenle tutmanız daha güvenilir bir sürüş deneyimi yaşamanızı sağlar. Ancak yine de “otomatik vites araç nasıl boşa alınır?” konusunda ilk olarak aracınızı tamamen durdurmanız gerekir. Ardından fren pedalına basılı tutarak vites kolunu “N” yani “boş” konumuna getirmelisiniz. Bu işlem aracın motor gücünü tekerleklere iletilmesini durdurarak aracınızın serbest bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur.

Otomatik Vites Araçların Avantajları Nelerdir?

Son yıllarda oldukça popüler olan “otomatik vites araçların avantajları nelerdir?” konusunda ilk olarak kolay kullanım sağladığı söylenebilir. Araçlarda vites değiştirme işlemi çoğu sürücünün rahatsızlık duyduğu bir eylem olarak otomatik vites araçlar sizi bu dertten kurtarır ve sürüşünüzü daha kolay ve konforlu hale getirir. Özellikle trafikte ya da uzun yolda sürüş yaparken daha az yorulmanıza yardımcı olur çünkü vites otomatik olarak kendini ayarladığı için sizin ekstra çaba göstermenize gerek kalmaz.

Bunun yanı sıra vites değiştirme ile uğraşmak yerine dikkatinizi yola verebilir ve vites geçişlerinin otomatik olması sayesinde daha az hata yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra vites geçişleri pürüzsüz ve kesintisiz bir şekilde ilerlediği için konforlu bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz. Otomatik vites araçlarda kullanılması gereken noktalara uyarak hem sürüş güvenliğini artırabilir hem de aracın ömrünü uzatabilirsiniz.

Viteste Yer Alan Harflerin Anlamları

Otomatik vites araç kullanırken vites de yer alan harflerin anlamları konusunda daha hızlı bir şekilde pratiklik kazanmanız, araçtan alacağınız deneyimi maksimum seviyeye getirebilir ve araç ömrünü uzatır. Otomatik viteste yer alan harflerin anlamları şu şekilde açıklanabilir:

P (Park): Aracınızı park halindeyken kullanmanız gereken bu mod, şanzımanı kilitler ve aracın hareket etmesini engeller. Aracınızı uzun süreli park ederken ya da motoru kapatırken bu moda getirerek el frenini çekebilir ve güvenlik elde edebilirsiniz.

R (Reverse): Geri vites anlamına gelen bu mod, aracınızın geri gitmesini sağlar ve bu moda geçmeden önce aracınızın tamamen durduğundan emin olmanız gerekir.

N (Neutral): Vitesi boşa almak anlamında kullanılan bu mod, şanzımanı serbest bırakarak aracınızı serbestçe itmeniz gerektiğinde kullanılabilir.

D (Drive): Sürüş anlamına gelen bu mod, aracı ileri doğru hareket ettirmenizi sağlar.

S (Speed/Sport): Hız anlamına gelen bu modda daha dinamik ve performans odaklı bir sürüş elde edebilirsiniz.

M (Manual): Manuel anlamına gelen bu mod, vites değişikliklerini otomatik yerine manuel olarak yapmanıza yardımcı olur. Bu modda, siz vites kolunu ya da direksiyondaki kulakçıkları kullanarak vitesi değiştirebilirsiniz.

Otomatik vites araçlarla ilgili tüm bilgilere VWTA üzerinden ulaşabilirsiniz.


*Sitede gösterilen tüm görseller örnektir. Satışta olan modellerden farklılıklar gösterebilir. Daha fazla bilgi için lütfen yetkili satış ve servis noktalarımız ile iletişime geçiniz.
web sitesinde;

Ticari Araç

Volkswagen Caddy

,

Ticari Araç

Yeni

Volkswagen Transporter

,

Ticari Araç

Volkswagen Caravelle

,

Ticari Araç

Volkswagen Yeni Crafter

ve

Ticari Araç

Volkswagen Amarok

modellerinin

fiyat listesi

, yetkili servis ve satıcı ağına ulaşabilirsiniz.

Ticari Araç

Volkswagen Caddy

,

Ticari Araç

Yeni Volkswagen Transporter

,

Ticari Araç

Volkswagen Caravelle

,

Ticari Araç

Volkswagen Yeni Crafter

ve

Volkswagen Amarok

son

fiyat listesi

ve özelliklerini keşfedebilir

kampanya

ve fırsatlara ulaşabilirsiniz.