Konforlu Bir Sürüş İçin En iyi Araç Bakım İpuçları

Konforlu Bir Sürüş İçin En İyi Araç Bakım İpuçları

Bir araç herhangi bir sebepten dolayı servise gidebilir. Bu sebeplerden bazıları; hasar, arıza ya da olağan bakım işlemleridir. Araçların uzun ve verimli kullanımlara sahip olması için de gerekli olan bakımların yapılması gerekir. Bu da “Araç bakımı nedir?” sorusunun cevabı niteliğindedir. Muayenelerin, parça değişimlerinin ve onarımların planlı ve düzenli bir şekilde yapılması sonrasında araçlar rahatlıkla kullanılır. Ayrıca düzenli bakım sayesinde aracın kullanım ömrü uzar.

Üretici firmalar tarafından belirlenen araç bakımı programına göre bakımların uygulanması araçlardaki sorunları en aza indirir. Örneğin bu program sayesinde lastiklerin değişmesi gereken zaman ya da fren diskinin ne zaman değişmesi gerektiği bilinir. Aracın bakımının doğru zamanda yapılması sürüş performansını da doğrudan etkiler.

Aracın periyodik bakımı zamanı geldiğinde motorun, şanzımanın, lastiklerin, akünün, fren ve süspansiyonların kontrol edilmesi fayda ve güvenlik sağlar. Eğer bakımlar düzenli olarak yapılmazsa araçta performans düşüklüğü ve arızalar yaşanır. 

Araç Bakımında Neler Yapılır?

Araç bakımının ne olduğu kadar merak edilen sorulardan biri, “Araç bakımında neler yapılır?” sorusudur. Araç bakımında bakılan kısımlar, bazı durumlara göre değişiklik gösterir. Aracın modeli, markası, yaşı ve kilometre değeri bu değişiklikler arasındadır. Bu durumlar söz konusu olsa da genellikle araçlara yapılan işlemlerin büyük çoğunluğu aynıdır.

Araç bakımlarının vazgeçilmez işlemleri içinde kontrol ve değişim işlemleri yer alır. Bu işlemlere ek olarak da bazı gereken durumlarda ağır bakım olarak adlandırılan ve işçiliğe gerek duyulan işlemler de yapılır. Araç bakım ve onarımı söz konusu olduğunda bakılan yerler şöyle sıralanabilir:

- Aracın en dışından itibaren kaza, yıpranma ya da hatalı bir durum olup olmaması.

- Aracın iç donanımında yer alan motor, radyatör ya da şanzıman gibi parçaların durumu.

- Frenin, jantların ve balataların durumu

- Arabanın içinde yer alan teyp, park kamerası, klima gibi bölümler.

Araç bakımının yapılması araçların değerinin daha da artmasını sağlar. Bu yüzden sahip olduğunuz aracı satarken bakımlarının yapılmış bir şekilde olması size avantaj sağlar. Bakımın yapılmaması ise aracın değerini düşürür.

Ağır bakımda ise yapılan bazı işlemler şöyledir:

- Fren disk ve balata kontrolü veya değişimi

- Debriyaj seti, baskı balata kontrolü veya değişimi

- Triger seti ve v kayış kontrol ve değişimi

- Yağ sızıntısı yaşanıyorsa o bölgelerin kontrolü.

- Ön takım için gerekli kontroller.

Araç Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Araçların uzun zamanlar sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için bakımlara ve hassas kontrollere ihtiyacı vardır. Araç bakımı bu gerekli hassas kontrollerin büyük bir kısmını tek başına sağlayan bir işlemdir. “Araç bakımı ne zaman yapılır?” sorusunun cevabı ise şöyledir:

- Araç bakımında bir takvim belirlemek için en doğru adımlardan biri üreticinin önerdiği araca özel önerdiği aralıklardır. Yıllık bakım, aylık bakım olarak adlandırılsa da genel olarak araçlara göre farklılık gösterir.

- Aşırı trafik, tozlu ortam, aşırı sıcak ve soğuk ortamda kullanılması gibi şartlarda bakım süreleri diğer araçlardan farklılık gösterebilir.

- Bunlarla beraber bakım periyotları söz konusu olduğunda 15k-30k-60k-90k-120k kilometrede bakımlar tercih edilir.  Bu bakımlar ağır bakım ve standart bakım arasında yer alır. Genellikle kullanım süresi değil de kullanım miktarına göre zamanlama yapılır.

- Kullanıcılar ya da sürücüler yeni araç aldıkları zaman araçlarını bakım yaptırmaya getirirler. Bunun yapılmasının sebebi kullanıcıların araç performansında ve uzun vadede herhangi bir sıkıntı yaşamak istememesinden kaynaklanır.

- Ticari araçlar söz konusu olduğunda da bakımların düzenli olarak yapılması gerekir. Özellikle yük ve yolcu taşıma gibi işlerde kullanıldıkları için binek araçlara kıyasla daha çok aracın kullanılması ve kilometre yapması söz konusudur.

Araç Bakımı Ne Kadar Sürer?

Araç bakımı her tip araca göre farklılık gösterir. Aynı zamanda araç bakım süresi araca yapılacak olan işlemlerin belirlendiği bakım kontrol listesine göre değişim gösterir. Aracın dizel ya da benzinli oluşu da bakım süresini değiştirir. Bakım süresinin değişmesinde sıfır araç bakımı da bir diğer sebeplerdendir.

Araçlara uygulanan bakımlar periyodik bakım ve ağır bakım olmak üzere ikiye ayrılır. Periyodik bakım aracı her motor yağı değişimi söz konusu olduğunda yapılan genel işlemlerdir.

Ağır bakım ise daha kapsamlı bir işlemdir. Araca her 3-4 bakımda bir kez uygulanan detaylı ve kapsamlı olan işleme bu ad verilir. Genellikle bu bakım türü söz konusu olduğunda aracınızda birçok parçanın değişiminin ya da kontrolünün yapılması gerekir.

“Araç bakımı ne kadar sürer?” sorusunun cevabı, periyodik bakım süresi söz konusu olduğunda 1,5 saat ile 2 saat arasında değişir. Ancak ağır bakım söz konusu olduğunda 4-6 saat gibi bir süreyi kapsar. Araçlarda yaşanan durumlara göre ya da değişen bir parça olması durumunda kimi servislerde bakım işlemleri günlerce sürebilir. Bu yüzden de araçların ağır bakıma ihtiyaç duymasına gerek kalmadan düzenli bir şekilde standart bakımlarını yaptırması gerekir.

Araç bakım malzemeleri kullanarak bazı durumlarda sürücüler ve araç kullanıcıları ufak problemleri kendileri halledebilirler. Örneğin krom metal parlatıcılar sayesinde aracınızın boyası çizilmez ve toz tutmaz. Bu gibi ürünler kullanılarak kısa süre içinde kullanıcılar tarafından araç bakımı ve temizliği yapılabilir.

Araç Periyodik Bakımı Nedir?

Sürücüler için otomobillerin sürüş performansı ve güvenliği oldukça önemlidir. Zaman içinde araçta meydana gelen en ufak arızalar, sürücülerin fark etmesine vakit kalmadan sorunlar oluşturabilir ya da daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Bu yüzden de motorlu taşıtların önemli olan parçalarının belli zamanlarda kontrol edilmesi, gerekli ayarların yapılması ve arızalı, eski olan parçaların değiştirilmesi gerekir. Bu işlemlerin hepsine periyodik araç bakımı denir.

Periyodik bakımların genel olarak amacı, araçların performansını olabildiğinde en iyi duruma getirmek, küçük olan arızaları ortadan kaldırmak ve güvenli bir yolculuk sağlamaktır. Bunlar da “Periyodik araç bakımında neler yapılır?” sorusunun cevabı niteliğindedir. Periyodik bakımların gerçekleştirilmesi ve bu doğrultuda araçların daha uzun ömürlü olması, yakıt konusunda kolaylık sağlaması ve daha güvenli bir şekilde çalışmalı ile ilgili bütün işlemler profesyonel ekipler ile yapılır.

“Periyodik araç bakımı nasıl yapılır ve ne sıklıkla yapılır?” sorularının cevabı sürücüler tarafından merak edilir. Üretici firmalar araçlar için bakımın ne zaman yapılacağına dair zaman belirler. Bu zamanlar genellikle 1 yıl şeklindedir ya da 10 bin, 15 bin 20 bin gibi kilometreler gibi belirlenmiş periyotlar hâlindedir.

Periyodik araç bakımında genellikle araçlarda bulunan sıvıların, ayarların, filtrelerin ve mekanik olan parçaların kontrolleri, ayarları, bakımları ve gerekiyorsa değişimleri söz konusudur.

Bir diğer merak edilen soru, “Aracın periyodik bakımında neler değişir?” olabilir. Bu sorunun yanıtlarını şu şekilde sıralamak mümkün:

- Motor yağı yenilendikten sonra yağ filtresi değiştirilir.

- Araçta yer alan hava filtreleri motorun yanma odasına gittiğinden temizlenmesi önemlidir. Bu hava filtreleri periyodik bakımda temizlenir veya değiştirilir.

- Klimalarda yer alan polen filtreleri kontrol edilir ve değişmesi gerekiyorsa değişir. Bu değişim işlemi sürücülerin ve yolcuların sağlığı için önemlidir.

- Frenler aracın en önemli parçalarından biridir. Periyodik bakımda fren balataları, hidrolik boruları ile beraber bütün fren sistemi kontrol edilir.

- Motor araçların en önemli parçasıdır çünkü aracın performansını üst düzeye taşımaya yarar. Bunun için de tüm parçalarının bakımı ve kontrolü yapılmalıdır.


*Sitede gösterilen tüm görseller örnektir. Satışta olan modellerden farklılıklar gösterebilir. Daha fazla bilgi için lütfen yetkili satış ve servis noktalarımız ile iletişime geçiniz.
web sitesinde;

Ticari Araç

Volkswagen Caddy

,

Ticari Araç

Yeni

Volkswagen Transporter

,

Ticari Araç

Volkswagen Caravelle

,

Ticari Araç

Volkswagen Yeni Crafter

ve

Ticari Araç

Volkswagen Amarok

modellerinin

fiyat listesi

, yetkili servis ve satıcı ağına ulaşabilirsiniz.

Ticari Araç

Volkswagen Caddy

,

Ticari Araç

Yeni Volkswagen Transporter

,

Ticari Araç

Volkswagen Caravelle

,

Ticari Araç

Volkswagen Yeni Crafter

ve

Volkswagen Amarok

son

fiyat listesi

ve özelliklerini keşfedebilir

kampanya

ve fırsatlara ulaşabilirsiniz.