Otomobiller, binek araçlar ve ticari araçlar olarak iki sınıftan oluşur. Binek araçlar, genellikle aile aracı olarak da bilinmesiyle birlikte kişisel kullanım amacıyla tercih edilir. “Ticari araçlar hangileri?” diye sorulduğunda ise yolcu ve yük taşımacılığı işleri için tercih edilen ve yüksek iç hacme sahip olan araçlardır. Genellikle araç kiralama işlerinde bu araçlar, şirketler tarafından sıklıkla tercih edilir. Ancak bu araçların kiralanmasında gerekli olan bazı koşullar mevcuttur.
Genellikle yük taşımacılığı ya da yolcu taşıma işlerinde kiralama hizmeti için tercih edilen araçların başında hafif ticari araç modelleri gelir. Ticari araç kiralayacak olan şirketlerin aracın yer aldığı filo firmasına resmî yetki belgesi ulaştırması gerekir. Yurt içinde ticari bir amaç olmadan yük ya da yolcu taşımacılığı yapıldığını beyan etmek için K2 belgesine ihtiyaç vardır.
Hafif ticari araçlar, barındırdığı özellikler ve sağladığı kullanım kolaylıkları nedeniyle başta şirketler ve kurumlar tarafından en çok tercih edilen araç gruplarının başında gelir. Bazı durumlarda bireyler tarafından da tercih edildikleri görülür. Tercih edilme sebeplerinden biri, otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeler ve ihtiyaç duyulmasıdır.
Fonksiyonel özellikleriyle beraber sürücülere sağladığı konfor bu araçların tercih edilmesi konusunda en önemli etkenlerden biridir. Bu araçlar, özellikle şirketlerin ve kurumların gün geçtikçe daha çok tercih etmesine ve taşımacılık ihtiyaçları için kullanmasına vesile olmuştur.
Bu durumlar göz önünde bulunarak ticari araç sınıfında yer alan ve aynı zamanda ticari araç olarak kabul edilen “Hafif ticari araç nedir?” sorusunun cevabı bu araçları tercih etmek isteyen sürücüler için önemlidir. Brüt ağırlığı 3.5 tonun altında olan araçlar şeklinde Avrupa Birliği tarafından yapılmış bir tanımlama mevcuttur.
Hafif ticari araçlar, maksimum beş kişilik yolcu taşıma kapasitesine sahip olan bir araçtır. Yolcu ve yük taşımacılığında tercih edilir ve böyle durumlarda her geçen gün daha da artan taşıma ihtiyaçlarının giderilmesinde yardımcı olurlar. Şehir içinde ya da trafikte sürücülerin konforlu bir şekilde kullandıkları hafif ticari araçlar güvenli olmaları ve rahatlık sunmaları sebebiyle önem taşırlar. Böylelikle “Hafif ticari ne demek?” sorusunun cevabı verilmiş olur.
Otomotiv sektöründe öncü birçok araç markasının hafif ticari araç sınıfında yer alan aracı bulunur. Genellikle kamyonet, minivan, minibüs ve panelvan olarak geçen araçlar; “Hafif ticari araçlar nelerdir?” sorusuna cevap olarak verilir. Peki, hafif ticari araçların özellikleri nelerdir?
●Ticari araç ruhsatı: Günümüzde ülkemizde kullanılması tercih edilen hafif ticari araçlar, araç ruhsatına sahiptir. Bu ticari araç ruhsatı, araçların ticari amaç doğrultusunda kullanılacağına dair resmî belgedir.
●Düşük hız sınırı: Ticari araç sınıfı içine giren hafif ticari araçlar genellikle yük taşımacılığında kullanıldığı için düşük hız sınırına sahiptir. Bu durum, araçların bu özelliğinin en temel özelliğidir.
●Hafif ticari araç vergi oranı: Ticari araç sınıfında yer alan hafif ticari araçların vergi oranları, diğer araç tiplerine göre biraz daha yüksektir.
●Hafif ticari araç muayenesi: Araç muayenesi, araçların trafiğe çıktığı zamanlarda herhangi bir sıkıntı yaşamamaları ve diğer sürücülerin hayatını tehlikeye atacak bir durumun olup olmadığını anlamak için önemlidir.
●Yollardan geçiş hakkı: Hafif ticari araçlar, ticari amaçla kullanılan araçlardır. Bu yüzden birçok yolda geçiş hakkı mevcut değildir. Bunlarla beraber bu araç sınıfına dahil olan araçların, köprü ve otoyol gibi yollarda ödedikleri geçiş ücretleri de diğer araçlara göre fazladır.
Ehliyetler genel itibariyle araçların tipine ve özelliklerine sınıflara ayrılır. Günümüzde en yaygın olarak bilinen ve hafif ticari araçların kullanımında da gerekli olan ehliyet türü B sınıfı ehliyettir. Sürücü adayları gerekli eğitimleri aldıktan ve gerekli sınavlara girdikten sonra 4250 kilograma kadar olan araçları kullanabilme hakkına sahip olurlar. Hafif ticari araçlar ehliyetlerde kamyonet adı altında geçtiği için “Hafif ticari araçları hangi ehliyeti kullanır?” sorusunun cevabı belirlenmiş olur.
B sınıfı ehliyetlerin alımı söz konusu olduğunda kurslarda ilk başta sürücü adayına manuel mi ya da otomatik vites mi kullanacağı sorulur. Sürücü adayı eğer manuel B ehliyetini seçerse hem manuel hem otomatik vites araçları kullanabilir. Ancak otomatik B ehliyetini tercih etmesi durumunda ise manuel araç kullanması halinde kanunlara göre kural ihlali sayılacaktır. Bunun için de otomatik vites hafif ticari araç için önemlidir.
Aynı zamanda yük taşımacılığı yapan ticari araç sürücülerinin SRC belgesi de alması gerekir. Ehliyetten ayrı olarak alınan bu belge, ticari araçların kullanımı için gereklidir.
Hafif ticari araçları ticari araçlarla hem benzer özellikleri hem de farkları mevcuttur. Benzer özellikler şu şekildedir:
●Ticari amaçla kullanılacak olan araçların ruhsatları buna göre düzenlenir.
●Ticari araçların her sene düzenli olarak muayene edilmesi gerekir.
●Yıllık vergi oranları binek araçlara göre yüksektir.
●Otoyol, şehir içi ve çevre yolu kullanımında hız sınırları düşüktür.
Hafif ticari araç ve ticari araç farkları ise şu şekildedir:
Genel itibariyle bu iki araç tipi birbiri ile karıştırılır. Ancak bu araç tiplerinin birbirinden farkı mevcuttur. Bu temel fark, ticari araçların daha ağır eşya ve yükleri taşıyabilme özelliğine sahip olması şeklindedir. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği’nin belirlediği koşulların göz önüne alındırılmasıyla birlikte brüt 3.5 tonun altında olan eşyaları ve malları, hafif ticari araç sınıfı arasına giren araçlar taşıyabilir.
Bu belirtilen temel fark dışında ticari araçların ve hafif ticari araçların arasında herhangi bir fark yoktur. Belirtildiği gibi her iki araç türünün de barındırdığı ve sahip olması gereken özellikler birbirleri ile aynıdır.
Ticari araçlar, temelde yük ve yolcu taşımak üzere üretilmiştir. Ayrıca onlardan daha düşük bir ağırlığa sahip olan hafif ticari araçlar, ticaretle meşgul olan insanların kullanması ile lojistik ihtiyaçlarını karşılamada da çoğunlukla tercih edilen araçların başında gelir.
Binek araçlar ise aile aracı olarak da bilinir. Koltuk sayısı genellikle beş ile yedi arasında değişir. Ağır yük taşımaya uygun olmaması nedeniyle birlikte günlük hayatta kişisel ihtiyaçlar için tercih edilen araçlardır. Hafif ticari araçların binek araçlardan farkı nedir sorusunun cevabı ise şu şekildedir:
●Araç ruhsatları: Hafif ticari araçlar ticari araç ruhsatına, binek araçlar ise hususi araç ruhsatına sahiptir. Bu yüzden hafif ticari araç satın alınca kişisel amaçlar yerine ticari amaçlarla kullanılması gerekir. Ayrıca hususi araç ruhsatına sahip binek araçlarda da yolcu ve yük taşımacılığı yapılmasının cezai işlemleri mevcuttur. Bu da hafif ticari araç ve binek araç farkı değerlendirildiğinde ortaya çıkan en büyük farktır.
●Hız sınırı: Hafif ticari araçlar, yük veya yolcu taşıdıklarından fazla hız yapmamalıdır. Binek araçlara göre çıkacakları hız sınırı daha düşük olmalıdır. Böylece olası trafik kazalarının önüne geçilmiş olur.
●Araç muayenesi: Araç muayenesi, trafiğe çıkan bütün araçların teknik özelliklerinin kontrol edildiği rutin bir kontroldür. Binek araçların muayene süreleri 2 yılda bir olmasına rağmen hafif ticari araçların muayene tekrarları senede bir şeklindedir. Sıfır bir binek araç alındığında ilk muayenesi tescil tarihinden 3 yıl sonradır ve devamında 2 senede bir olmak üzere muayenelerine devam etmesi gerekir. Ticari araçlar için böyle bir farklılık yoktur, alındığından itibaren her yıl düzenli olarak muayeneye gitmesi gerekir. Hem sürücülerin hem de yolcuların güvenliği düşünüldüğünden bu muayene tekrarı hafif ticari araç avantajları içerisinde değerlendirilebilir.
●Yol geçiş hakkı: Ticari araç kategorisindeki araçlar, hususi araçların geçtiği her yoldan geçemezler. Ayrıca hafif ticari araçların otoyol ve köprü gibi ücretli yollarda ödediği ücret hususi araçlara göre daha fazladır.