Aracınızın bakım ve onarımı sırasında değiştirilen parçaların orijinal olup olmadığını anlamak sizin için son derece önemlidir. Uzun vadede aracınızın performans kaybetmemesi ve güvenliği için “Değişen parçanın orijinal olduğu nasıl anlaşılır?” konusu son derece büyük bir önem taşır. Orijinal parçalar, araçlarınızın üreticisi tarafından belirlenen ve standartlara uygun olarak üretilen parçalar olarak sizlere sunulur. Bu nedenle en iyi performansı sağlamak konusunda gerekli desteği orijinal parçalardan bulabilirsiniz. “Değişen parçanın orijinal olduğunu nasıl anlarız?” konusunda bazı noktalara dikkat edebilirsiniz.
Örneğin, orijinal parçalar üretici firmanın logosunu ya da markasını taşıyabilir. Bu logo ve markalar, parçanın üzerinde kabartmalı, baskılı ya da lazerle işlenmiş olabilir. Parça üzerindeki bu işaretlerin eksik veya net olmaması durumunda orijinal parça olup olmaması şüphesine düşebilirsiniz. Bunun yanı sıra her orijinal parçanın kendine özgü bir parça numarası ve seri numarası parça üzerine işlenir. Bu numaralar üretici tarafından belirlenir ve parça ile uyumlu olan özel numaralar olurlar. Aracınızın kullanım kılavuzunda ya da üretici firma tarafından sağlanan kataloglarda bu numaraları karşılaştırabilir ve parçanın orijinalini doğrulayabilirsiniz.
Aynı zamanda orijinal parçalar üretici firmanın özel ambalajları ile sizlere sunulur. Bu ambalajlar üzerinde üretici firmanın logosu, parça numarası, barkodu ya da diğer bilgileri barındırır. Ambalajların sağlam ve açılmamış olduğundan da emin olarak parçanın orijinal olup olmadığı konusunda bir fikre varabilirsiniz. Sahte parçalar düşük kaliteli ambalajlarla satılır ve üzerinde eksik ya da hatalı bilgiler yer alır.
Bunun yanı sıra orijinal parçalar daha pahalı olarak sizlere sunulur. Çünkü bu parçalar yüksek kalite standartlarına uygun olarak üretilirler. Eğer bir parça piyasa değerinin oldukça altında ise bu parçanın orijinal olup olmama ihtimali üzerinde düşünmeniz gerekir. Aracınızın yetkili servislerinden ya da üretici firmanın yetkili satıcılarından orijinal parçaları temin edebilirsiniz. Yetkili servisler, doğrudan üretici firmadan temin ettikleri orijinal parçaları kullanır ve bu parçaların orijinalliği konusunda da sizlere gereken garantiyi verirler. Orijinal parçaların üretici tarafından verilen sertifikaları ve garanti belgeleri bulunur.
Bahsettiğimiz bu belgeler, parçanın orijinalliği ve belirli bir süre boyunca garanti kapsamında olduğunu sizlere gösteren temel unsurlardır. Aynı zamanda eğer parça değişimi yaptıysanız bu parçanın orijinalliğini doğrulamak için internet üzerinde de araştırma yapabilmeniz mümkündür. Aracınızın modeli ve parça numarası ile ilgili detaylı bilgilere üretici firmanın resmi web sitesinden ya da güvenilir otomotiv forumlarından ulaşabilirsiniz.
Araba alım satımı sırasında en önemli konulardan biri aracınızın hasar geçmişi ve sigorta bilgilerinin doğruluğuna ulaşmak olur. Bu bilgileri güvenilir bir şekilde öğrenmenin en etkili yollarından biri ise Tramer kaydı sorgulaması yapmaktır. Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi olarak araçların hasar geçmişi, poliçe bilgileri ve diğer önemli sigorta verilerini içerir.
Tramer kaydı sorgulaması yapabilmek için ilk olarak SMS yöntemini deneyebilirsiniz. En hızlı ve pratik yollardan biri olan SMS yoluyla Tramer sorgulaması yapmak için cep telefonunuzdan 5664'e aracınızın plaka numarasını SMS göndererek gerekli araç hasar geçmişini öğrenebilirsiniz. Size gelecek olan SMS'te aracınızın kaza bilgisi, hangi tarihlerde kaza yaptığı ve hasar tutanakları yer alır. Bunun yanı sıra e-devlet üzerinden de “Tramer kaydı sorgulaması yapın” işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptığınız e-devlette “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” hizmetleri alanında “Araç Detay Bilgileri” ya da “Araç Hasar Kaydı Sorgulama” bölümünden gerekli sorgulamaları yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra sigorta şirketleri ve yetkili servislerde tramer sorgulaması konusunda size gereken desteği verebilir.
Özellikle ikinci el araç alım ve satımında aracın boyalı olup olmaması son derece önemlidir. Boya, aracın estetiğini etkilediği gibi kaza ve hasar geçmişi konusunda da sizlere detaylı bir bilgi verir. Bu nedenle “araçta boya olup olmadığını kontrol edin” aşaması sizin daha bilinçli kararlar vermeniz konusunda yardımcı olur.
İlk olarak aracın her tarafındaki renk tonlarını dikkatlice inceleyebilir ve farklı tonlarda renkler ya da parlaklık farklılıklarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Boya işlemi sırasında akıntı ve damlama yaşanabileceği için bu tür izler kolaylıkla fark edilebilir. Ayrıca boyalı alanlar orijinal boya ile aynı düzeyde pürüzsüzlüğü sizlere sunulmaz. Elinizle aracın yüzeyini kontrol ederek pürüzlü ve dalgalı alanları rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Daha profesyonel bir kontrol için manyetik boya ölçüm cihazı ile gerekli ölçümleri yaptırarak aracınızda boya olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ekspertiz raporu isteyerek boyahane kontrolüne aracınızı göndererek boyanmış alanları kolaylıkla tespit edebilmeniz de mümkün olur.
İkinci el araç satın alırken aracınızın genel durumunu değerlendirmek için detaylı bir göz muayenesi yapmak son derece önemli olur. “Aracı göz muayenesinden geçirin” işlemi, aracın tüm dış yüzeyini dikkatlice incelemenize, boyada renk farklılıkları, dalgalanma ya da çizikler olup olmadığını kontrol etmenize yardımcı olur.
Ayrıca cam ve aynaların üzerindeki çizik ve çatlaklara bakabilir, far ve stop lambalarının sağlamlığından emin olabilirsiniz. Koltuk döşemelerinden konsol ve gösterge paneline, direksiyon ve pedallardan motor bölmesi ile sıvı seviyelerine kadar her türlü alana detaylı göz gezdirmek mümkündür. Böylelikle aracınızın gerçek değerini ve potansiyel sorunlarını önceden fark edebilir, daha bilinçli ve güvenli bir alım kararı verebilirsiniz.
İkinci el araç alımı yaparken ya da mevcut aracınızın bakım ve onarım süreçlerinde işçilik detaylarını inceleyin konusu aracın genel durumu ve yapılan işlemlerin kalitesi hakkında önemli bilgiler sunar. Örneğin, boya ve kaporta işçiliği aracın estetiğini ve korozyon direncini sağlama konusunda önem taşır. Kapı, kaput, tampon ve diğer dış parçaların hizalanmasına bakarak parçalar arasındaki boşlukları veya uyumsuzlukları değerlendirebilirsiniz. Ayrıca iç mekan işçiliği de araç alımı sırasında son derece önemli olur. Dikiş sağlamlığı, kumaş gerginliği ve genel temizliğe dikkat edebilirsiniz.
Bunun dışında gösterge paneli, kontrol düğmeleri, iç mekandaki elektronik sistemler ve en önemlisi motor işçiliği kontrolü son derece önemlidir. İşçilik detaylarını incelemek, aracın genel durumu ve yapılan işlemlerin kalitesi hakkında oldukça kritik bilgiler sunar. Dış yüzey, iç mekan, motor ve mekanik aksam gibi alanlarda yapılan işleri dikkatli bir şekilde değerlendirerek araç performansı ve güvenliğini değerlendirebilirsiniz.
Aracınızı değiştirirken, ikinci el bir araç almayı düşünüyorsanız ya da aracınızın bakım ve onarım süreçlerinde “uzmanından yardım alın” konusu son derece kritik bir öneme sahiptir. Uzmanlar, bu alanda sahip oldukları bilgi ve deneyimle aracınızda olası sorunları önceden tespit edebilir ve daha bilinçli, güvenli kararlar verebilmenizi sağlar. Uzmandan aldığınız yardımla ekspertiz hizmetleri sonucunda aracınızın gerçek değerini öğrenebilir ve elinize geçen değerlendirme raporu sonucunda araç hakkında daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
Ayrıca mekanik ve teknik sorunları önceden tespit edebilir, hasar ve kaza geçmişine ulaşabilir, yasal ve teknik incelemeler yapabilir ve araç alımı sırasında bilinçli kararlar verebilirsiniz. VWTA ile uzmandan yardım alarak aracınızın mevcut ve gelecekteki bakım ihtiyaçları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir ve uzun vadede tasarruf elde edebilirsiniz.