Cam suyu sürüş esnasında sileceklerin ön ve arka camı silmesi için bir mekanizma ile püskürtülen özel sıvıya verilen addır. Ne kadarda basit bir işlem ya da sıvı gibi görünse de cam suyunun sürüş güvenliğinde önemli bir yeri vardır. Genellikle aracın kaput iç kısmında bulunan depoya doldurulan özel sıvı hem aracın camlarının temizlenmesini hem de sürücünün görüş alanını açar. Hava koşullarına göre yazlık veya kışlık olarak cam suları satılır. Kalitesiz bir cam suyu hem araba camlarını temizlemez hem de su kanallarına zarar verebilir.
Cam suyunu değiştirmek için öncelikle eski cam suyunu boşaltmak gerekir. Direksiyonun yanında yer alan kollar kullanılarak eski su tamamen boşaltılır. Daha sonra el freninin çekili ve motorun çalışmadığından emin olunur. Kaput açıldıktan sonra silecek işaretli kapak açılarak cam suyu doldurulur. Hava koşullarına ya da alınan cam suyunun çeşidine göre talimatlar değişebilir. Normal su ile karıştırılarak da cam suyunu kullanmak mümkündür.
Piyasada oldukça fazla çeşit ve özellikte araç cam suyu bulunmaktadır. Hava koşulları, aracın modeli ve kişinin isteğine göre cam suları tercih edilebilir. Özellikle çok soğuk havalarda antifrizli cam suyu kullanması gerekir. Aksi durumda su kanalları donarak araba hasarına neden olurlar. Temel olarak 4 çeşit cam suyu vardır:
Silecek suyu alırken talimatlara uymanın büyük önemi vardır. Bazı silecek sularının saf su ile karıştırın ya da hiç normal su ile konsantre etmeyin gibi farklı direktifleri olabilir. Bu yüzden alınan cam suyunun ilk önce nasıl kullanılacağı okumak gerekir. Toz, çamur ya da yabancı maddelerin kirlettiği camları her an oto yıkamaya götürmek mümkün değildir. Bu gibi durumlarda doğru cam suyu sürücünün öne ve arkasının görünürlüğünü artırır.
Aslında antifriz alkolün bir türevi olmakla birlikte renksizdir. Suyla karıştırıldığında renk değiştirmeyen bu madde tüketicinin fark etmesi içi renklendirilir. Motoru koruması özelliğinin yanında radyatör suyuna da katılır. Havaların soğuk olduğu yerlerde silecek suyunun donmaması içinde antifiriz içerikli silecek suyu kullanılır. İçerisinde çeşitli kimyasallar bulunan antifriz aracın kaportasına temas ettiği zaman birtakım zararlar ya da izler bırakabilir. Bu yüzden silecek suyu seçilirken ve kullanılırken buna dikkat etmek gerekiyor.
Peki antifrizli cam suyu nasıl kullanılır? Bu sorunu cevabını özellikle kışın 0° altında sıcaklıkta araç kullanan sürücülerin merak ettiği bir konudur. İçerisinde bulunan etil alkol sayesinde camdaki pislikleri ve böcekleri temizlediği gibi soğuğa karşı da donmayı engelleyen bu sıvı silecek sularında oldukça etkilidir. Ortalama -15 dereceye kadar camları buzdan koruyan antifrizli cam suyunun bazı çeşitlerinin -30 dereceye kadar donmayı engellediği bilinir. Çok soğuk havalarda silecek deposunu tamamının antifrizli suyla doldurulmasında sorun olmaz. Fakat kışın sıcaklığın -5’i geçmediği yerlerde cam suyunun yarı oranında normal su ile karıştırılarak kullanılması yeterlidir. Ayrıca antifrizli silecek suyu sadece soğuk havalarda değil mevsimlik olarak da belli oranda suyla konsantre edilerek kullanılabilir.
Bir aracın her fonksiyonu ve parçası çok önemlidir. Bunlardan biri ise silecek suyu olduğunu söylenebilir. Bazen sadece camları temizleyen sıradan bir su olarak görülse de cam suyu güvenli bir sürüş için gerekli önemin verilmesi gereken bir konudur. Peki cam suyu ne işe yarar? Silecek suyunun en basit anlatımıyla işlevi sürücünün en önemli görüş alanı olan ön camı temizlemesidir. Buğulu, kirli ya da lekeli camlar görüşü kapatarak tehlikeye yol açabilir. İçinde bulunan özel sıvı sayesinde silecek suyu böcek, kir ya da bütün yabancı maddeleri temizler. Kaliteli bir cam suyu sileceklere ve cama zarar vermeyerek uzun süreli kullanım sağlar.
Aslında sistemsel olarak aracın su deposunda bulunan özel sıvı silecek motorunun yardımıyla püskürterek ön ve arka camın temizliği sağlanır. Eğer depoda su yeterli seviyede yoksa silecekler tam olarak görevini yapmaz. Bu durumda aracın camı çizilir ve istenmeyen masraflarla karşılaşılabilir. Yaz ve kış araç cam suyu seviyesi kontrol edilmeli ve yedek olarak araçta bulundurulmalıdır.
Otomobil camları ve kaportası günlük hayatta birçok yabancı maddeye maruz kalır. Ağaç meyvelerinde gelen sıvılar, kimyasallar, toz, çamur ve böcek ölüleri gibi birçok madde camlara yapışır. Tam ve doğru temizlenmeyen camlardaki kirler tortulaşarak görüş alanını kapatır. Zaman içinde bu durum kazaların yaşanmasına da sebep olabilir. Araç ön ve arka cam temizliği doğru bir cam suyu ile yapılmalıdır. Burada bir diğer önemli olan ise doğru cam suyunun seçiminin yapılmasıdır. Çünkü yaşanılan iklim, kullanılan araba ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak silecek suyu seçimi yapılmalıdır.
Cam suyunun yazlık-kışlık, antifrizli ve böcek temizleyici gibi özellikleri bulunan çeşitleri bulunur. Sürücü kendi aracına en uygun olanını seçmelidir. Peki antifrizli cam suyu ne işe yarar? Özellikle kış mevsiminin çok soğuk geçtiği bölgelerde otomobil sahipleri silecek sularını antifriz içeren cam suları kullanmaları gerekir. Bu silecek motorunu, su kanallarını ve araba camlarını korur. Doğru bir seçim yapmak için kişi kendi aracını, yaşadığı iklimi ve ne istediğini bilmelidir. Sıcaklığın eksi derecelere düştüğü bir havada mavi cam suyu kullanılırsa su ve depo donacağı için silecekler çalışmaz.
Aracın silecek suyu seviyesi azaldığında ya da farklı bir cam suyu konulacağı zaman bu işlemin doğru yapılması gerekiyor. Peki cam suyu nereden konur? Bilinen çoğu arabada silecek suyu haznesi kaputun ön kısmında bulunan mavi işaretli kapağın olduğu bölümdür. Evrensel olarak silecek işareti olan depoya cam suyu konulmalıdır.
Cam suyu konulurken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Asla motor çalışır haldeyken ya da el freninin çekili olduğundan emin olmadan bu işlemi yapmayın. Basit bir işlem gibi görülse de bir anlık hata hiç beklenmeyen kazalara sebep olabilir. Silecek suyunu önceden hazırlanıp kaput güvenli bir şekilde açılmalıdır. Mümkünse bir huni yardımıyla cam suyu maksimum seviye işaretine kadar doldurulmalıdır. Cam suyunun içinde kimyasallar bulunduğundan araç kaportasına ve vücuda gelmemesine dikkat edilmelidir.