Araç farları, aracın güvenlik özelliklerinin kritik bir bileşenidir ve özellikle gece veya düşük ışık koşullarındaki sürüş sırasında görünürlük sağlar. Ancak farlar zamanla bulanıklaşabilir ya da sararmalara maruz kalabilir. Bu durum aydınlatma özelliklerini olumsuz etkileyerek sürüş esnasında görüş mesafesini düşürebilir ya da güvenlik açısından son derece önem arz eden görünürlüğü azaltabilir. Optimum aydınlatma fonksiyonunu geri kazandırmak için araç farlarına çeşitli temizleme ve bakım işlemleri uygulanır.
Far temizleme işlemine geçmeden önce mevcut far türünü bilmek gerekir. Halojen ve led olmak üzere iki çeşit temel far türü bulunur. Halojen farlar, içinden elektrik geçtiğinde parlayan bir akkor ampul kullanırken, led farlar aydınlatma için ışık yayan diyotlar kullanır. Mevcut araçtaki far türünü belirlemek, ışık performansını etkileyen olası sorunları ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Farları etkileyen yaygın sorunlar arasında bulanıklık, sararma ve oksidasyon bulunur. Bulanıklık ve sararma problemleri UV radyasyonu, çevresel etkenler ve elementlerden kaynaklanabilir. Oksidasyon ise far merceği üzerindeki koruyucu kaplamanın aşınarak merceğin puslu veya buğulu hâle gelmesiyle oluşur.
Far bakımı yapmak için birçok ekipman ve materyal tercih edilebilir. Ayrıca mevcut ekipmanlarla uygulanabilecek çeşitli temizleme yöntemleri bulunur. Bunun yanı sıra far temizliği için hassas, deneyim gerektiren, profesyonel bir yaklaşım gerekebilir. Aksi takdirde farların mevcut durumu daha da kötü hale gelebilir. Kullanıcılar üstesinden gelinemeyecek bir durumda ilgili firmalardan ya da üretici markanın yetkili servisinden yardım talep edebilir. Profesyonel ekipler aracılığı ile yapılacak olan bakım, evde far temizleme işlemlerine göre daha az risk barındırır ve daha iyi sonuçlar alınmasına olanak tanır.
Araç far temizleme işlemleri farların ışık yayma kapasitesini artırarak sürüş güveliği ve konforuna önemli katkı sağlar. Özellikle kış aylarında, kar, buz ve tuz, farların matlaşmasına ve kirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle, farların düzenli olarak temizlenmesi ve bakım yapılması gerekebilir. Far ve far camı temizleme işlemleri arasında birçok yöntem bulunur. Bunlardan en popüler olanları şu şekildedir:
Evde yapılan bakım işlemlerinde kullanılan malzemelerden kaynaklanabilecek tortu, kalıntı ve bunun gibi etkenler çizilmelere neden olabilir. Dikkatli ve hassas temizleme işlemleri ile bunun gibi durumlardan kaçınılabilir.
Araç farlarının iç kısımları, zaman içinde toz, kir ve nem birikimi ile matlaşabilir ve aydınlatma fonksiyonları azalabilir. Far içi temizleme yöntemleri ile oluşan deformasyon giderilerek eski fonksiyonel özellikleri geri kazandırılabilir. Bu işlem, zaman alabilir ve hassas hareket edilmesi gerekebilir. Far içi temizliği için uygulanan yöntemler şunlardır:
Tüm bu işlemlerden sonra farların dikkatli ve nizami bir şekilde birleştirilmesi gerekir. Oto far temizleme işlemi, komplike bir uygulama olmakla beraber teknik beceri gerektirebilir. Gerekirse profesyonel ekiplerden yardım alınmalı ve kullanıcı kaynaklı bazı muhtemel arızaların oluşması engellenmelidir.
Oto far temizleme işlemleri için geçen süre; kir birikiminin seviyesi, kullanılan temizleme yönteminin türü, farların boyutu ve araç modeline göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin temizleme kitleri kullanılarak sürücülerin kendi yaptığı bakım işlemleri genellikle temizleme solüsyonunun farlara uygulanmasını, farların bir fırça veya ped ile ovulmasını ve ardından mikrofiber bir havluyla silerek kurutulmasını içerir. Bu işlem, oksidasyonun ciddiyetine ve temizleme solüsyonunun farlarda ne kadar kalması gerektiğine bağlı olarak değişebilir.
Far temizliği için profesyonel bir firmadan ya da ilgili markanın yetkili servisinden destek alındığı takdirde işlem daha uzun sürebilir. Bunun nedeni, farların temizlenmesi için özel alet ve ekipmanlar kullanılabilir ve ayrıca ulaşılması zor alanlara erişmek için aydınlatma sisteminin sökülmesi gerekebilir. Ayrıca profesyonel ekipler, buharlı far temizleme yöntemi kullanabilir. Bu yöntem, farların iç kısımlarında biriken kir ve nemin temizlenmesi için oldukça etkilidir. Buharlı temizleme işlemi, özel bir buhar makinesi veya bir basınçlı buhar jeneratörü kullanılarak gerçekleştirilir. Bu makine, yüksek sıcaklıkta basınçlı buhar üretir. Buhar, farın iç ve dış yüzeylerine püskürtülür ve farın iç kısmında biriken kir ve nem; bu sayede temizlenir. Buharlı temizleme işlemi, farları açmak gerektiği için biraz daha zaman alabilir. Ancak bu yöntemle farların iç kısımlarında biriken kir ve nemin tamamen temizlenmesi sağlanır. Buharlı temizleme, özellikle araç farlarının kirlilik seviyesi yüksekse ve diğer temizleme yöntemleri etkili olmuyorsa tercih edilebilir.
Tüm bu işlemlerle beraber, kirlenmiş, buğulanmış ve sararmış far temizleme uygulamaları tamamlanmış olur. Araç farlarının uzun vadede temiz kalmasını sağlamak için garaja park etme, düzenli olarak temizleme, koruyucu şeffaf film kullanımı ve bunun gibi yöntemlere başvurulabilir. Ayrıca bakım sırasında sert kimyasallar kullanmaktan kaçınılması tavsiye edilir.