Lastiklerinizin Bakımı İçin Etkili İpuçları

Lastiklerinizin Bakımı için Etkili İpuçları

 

Araçların sürüş performansını etkileyen bazı unsurlar vardır. Bu unsurlardan biri, yol ile temas etmesini sağlayan lastiklerdir. Trafiğe çıkmadan önce lastiklerin kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca lastik bakımı hayati önem taşımasıyla birlikte aracın performansının artmasında ve yakıt tüketimini de azaltma anlamında önem taşır.

Lastik kontrollerin yapılması oldukça mühim. Bu kontroller sırasında bakılması gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:

- Hava basıncı.

- Lastiklerin şekli.

- Hasar.

- Lastik diş derinliği.

Lastiklerin kontrol edilmesinden sonra bir de araç lastik bakımı söz konusudur. Bu lastik bakımında da yapılması gerekenler şöyledir:

- Rot-balans ayarının yapılması.

- Lastiklerin yerinin değişmesi.

- Hatalı yapılan yüklemelerin önlenmesi.

- Fren bakımının yapılması.

- Araca uygun lastiklerin seçilmesi.

- Hava şartlarına uygun lastik kullanılması lastik bakımı için gereklidir.

Araç kullanımı esnasında kullanılan lastiklerde herhangi bir kalıcı hasar olmaması durumunda lastiğin kilometre ve diş derinliğine bakılmadan beş sene sonra kontrolden geçmesi önemlidir. Ayrıca lastiklerin üretim tarihi 10 yılın üzerine çıkmışsa değişmesi gerekir.

Oto Lastik Bakımı Nasıl Yapılır?

 

Lastik bakımının önemi, araçlar için oldukça büyüktür. Doğru zamanda tamiri yapılmayan ya da değiştirilmeyen lastikler, büyük sıkıntılar oluşturabilir. Aynı zamanda lastik bakımı dendiğinde akla bir sürü madde gelebilir. Bunlardan en önemlisi lastiklerin havasının kontrol edilmesidir. Doğru bir şekilde hava basılmamış lastikler, araç motoruna fazla yük bindirir.

Sürücüler tarafından merak edilen “Lastik bakımı nasıl yapılır?” sorusunun cevabı olarak belirli kontroller vardır. Bu kontroller şu şekildedir:

- Rot-balans ayarı: Rot-balans ayarı aracın sürüş konforunu etkiler. Bu sürüş konforunu etkilediği gibi lastiklerin belli bir kısmının da aşırı yıpranmasını engeller. Sürüş esnasında aracın başka bir yöne kayması ya da düz yol ve virajlarda lastiklerden ses gelmesi hâlinde oto lastik bakımı için rot balans ayarının yapılması gerekir.

-Rot balans ayarı, yeni lastik takıldığında, lastiğin değişmesi durumunda ya da 6 ayda bir yapılmalıdır.

- Frenler: Lastiklerin kullanımı ile fren birbiri ile bağlantılıdır. Fren ayarlarının düzenli bir şekilde kontrol edilmesi lastiklerin ömrünün uzamasını sağladığından lastik bakımı önerileri içinde yer alır. Ayrıca fren sisteminin sert olması hâlinde lastiklerde aşınma meydana gelir.
- Lastik temizliği: Araçlarda en çok yere temas eden lastiklerdir. Bu yüzden de lastiklerin uzun ömürlü olması ve araçlar için lastik bakımı adına en az ayda bir temizlenmesi gerekir. Ancak temizlik esnasında kimyasal kullanımı söz konusu olursa lastiklerde aşınmalar meydana geleceğinden en sağlıklı olanı saf sudur.

Düzenli Lastik Rotasyonu

 

Araç kullanımında ve bakımında lastik rotasyonu önemlidir. “Lastik rotasyonu nedir ya da lastik rotasyonu ne demek?” sorularının cevabı ise lastiklerin otomobildeki yerinin önden arkaya da yandan yana olacak şekilde değiştirilmesi şeklindedir. Bu işlemin yapılmasının temel amacı, her bir lastiğin farklı oranda aşınmaya sahip olmasıdır.

Lastikler, her zaman eşit seviyede aşınmaz. Genellikle önden çekişli olan araçlarda ön lastikler çekiş gücüne maruz kalır. Bundan dolayı da arka lastiklere göre daha hızlı aşınma söz konusudur. Arkadan itişli araçlarda ise bunun tam tersi bir durum mevcuttur. Bu durumlarda çekiş gücü arka lastiklerde olur ve ön lastiklerden daha çok aşınırlar. Bu tip durumların yaşanmaması için araç lastik rotasyonu yapılması gerekir.

“Lastik rotasyonu nasıl yapılır ve nasıl gerçekleştirilir?” sorusunun cevabı, sürücüler tarafından merak edilir. Lastik rotasyonu kuralları aracın çekişine ve lastiklerin çeşidine göre değişiklik gösterir. Öncelikle işe lastiklerin türünün belirlenmesi ile başlanması gerekir. Üç tip lastik vardır:

- Simetrik lastikler.
- Asimetrik lastikler.
- Yönlü lastikler.

Bu lastiklerin diş yapılarına uygun lastik rotasyonu mevcuttur. Bir diğer merak edilen soru ise lastik rotasyonu kaç km’de yapılır şeklindedir. Yaklaşık olarak her 10 bin ya da 12 bin kilometrede bir kere ya da en az yılda bir kere lastik rotasyonu yapılması gerekir.

Lastik Hava Basıncı Kontrolü

 

Lastik hava basıncı, araç kullanan her sürücünün bilmesi gereken bir detaydır. Lastik bakımı zamanında yapılmadığında istenmeyen problem ve kazalar oluşabilir. Hatta lastiklerde basınç sorununun olması frenlerin de etkin kullanımının önüne geçer. Bu nedenle araç kullanan kişilerin, araba lastik hava basıncı için düzenli olarak kontrol yaptırması gerekir.

Araç lastiklerinin istenilen seviyede olması araçların en uygun performansı sağlaması konusunda oldukça etkilidir. Bu lastiklerin otomobil üreticileri tarafından belirlenmiş ce önerilmiş olan basınç değerine göre şişirilmesi gerekir. Lastik hava basıncı söz konusu olduğunda tek bir basınç değeri yoktur. Farklı lastik türlerine göre farklı basınç değerleri mevcuttur. Bu yüzden de lastiklerin modeline ve özelliklerine göre basınç değerinin ayarlanması gerekir. “Lastik hava basıncı kaç olmalı?” sorusuna çoğu binek araçlarda 32 ile 35 PSI arasında olması gerektiği cevabı verilir. Özellikle kışın lastik hava basıncı 35 PSI olarak ayarlanmalıdır.

Lastik basınç uygulamasının yapıldığı esnada, aracın ağırlığı ve araçtaki kişi sayısı da basınçta oynamalara neden olur. Sürücüler tarafından merak edilen bir soru da “Lastik hava basıncı düşükse ne olur?” şeklindedir. Düşük basınç, sürücünün araç hâkimiyetini sağlamasını zorlar ve lastiğin yola tutunmasını zorlaştırır.

Lastik Diş Derinliği Kontrolü

 

Trafikte ve seyahat hâlinde araç kullanırken lastiklerin durumu oldukça önemlidir. Bu yüzden trafik içinde rahat ve güvenli bir yolculuk yapabilmek için araç lastik diş derinliği dikkat edilmesi gereken bir husustur. Dişlerin aşınması durumunda lastikler eski verimini kaybeder ve yol tutuşu azalır. Aynı zamanda aracın fren mesafesi uzadığından sürüş güvenliği tehlikeye atar. Ticari araçlarda lastik diş derinliği binek araçlarda olduğu kadar önemlidir.

Araç muayenesinde belirtilen kurallara göre “Lastik diş derinliği kaç olmalı?” sorusunun cevabı, 1.6 mm olarak belirlenmiştir. Yere temas hâlinde bulunan lastiklerin diş derinlikleri belirlenen bu sınırın altında olduğunda aracın muayeneden geçmesi mümkün değildir. Ayrıca minimum lastik diş derinliği, eğer lastiklerde yoksa muayene haricinde trafik kontrollerinde de bu durum cezai işlem uygulanmasına sebep olur.

Lastiklerin mevsimlere göre çeşitleri bulunur. Bu çeşitlere göre lastik diş derinliği değişir. Yasaların belirlediği kurallara göre dört mevsim ve yazlık lastik diş derinliği için en az 3 mm, kışlık lastik diş derinliği için de en az 4 mm olması gerekir. Ayrıca yeni alınmış sıfır lastik diş derinliği de 8-9 mm arasındadır. 

Mevsime Uygun Lastik Kullanımı

 

Araçlarda yer alan her bir donanım önemlidir ancak lastiklerin doğru kullanımı büyük önem taşır. Lastikler aracın bütün yükünü taşır. Bu yüzden doğru ve kaliteli seçimler yapılmalıdır. Özellikle mevsimsel koşullar göz önünde bulundurularak lastikler farklı çeşitlerde üretilir. Yaz lastiği, kış lastiği ve dört mevsim lastik olmak üzere farklı çeşitleri mevcuttur.

Mevsimse koşullara göre lastik sınıflandırmasının sebebi, havanın durumu ve asfaltın lastik aksamı üzerindeki etkisinden dolayıdır. Mevsim geçişleri söz konusu olduğunda araçlara mevsime uygun lastik takılması gerekir. Aynı zamanda otomobil lastik kullanımı söz konusu olduğunda dört mevsim lastikler de mevcuttur. Bu lastik türü özel bir yapıya sahiptir. Bu özel yapısı ile farklı mevsim koşullarına uyum sağlar. Hem yaz ayı hem kış ayı için uygun olmasıyla birlikte genellikle ılıman iklimde yaşayan kişiler tarafından tercih edilir.

Binek araçlarda mevsime göre değişmesi gereken lastiklerin ticari araçlarda da değiştirilmesi gerekir. Yük ve yolcu taşıyan araçların kış aylarında ticari araç kış lastiği takması zorunludur. Bahar aylarının gelmesiyle genellikle lastik değişiminin yapılması ve araçlara ticari araç yaz lastiği takılması gerekir.

 

>

*Sitede gösterilen tüm görseller örnektir. Satışta olan modellerden farklılıklar gösterebilir. Daha fazla bilgi için lütfen yetkili satış ve servis noktalarımız ile iletişime geçiniz.
web sitesinde;

Ticari Araç

Volkswagen Caddy

,

Ticari Araç

Yeni

Volkswagen Transporter

,

Ticari Araç

Volkswagen Caravelle

,

Ticari Araç

Volkswagen Yeni Crafter

ve

Ticari Araç

Volkswagen Amarok

modellerinin

fiyat listesi

, yetkili servis ve satıcı ağına ulaşabilirsiniz.

Ticari Araç

Volkswagen Caddy

,

Ticari Araç

Yeni Volkswagen Transporter

,

Ticari Araç

Volkswagen Caravelle

,

Ticari Araç

Volkswagen Yeni Crafter

ve

Volkswagen Amarok

son

fiyat listesi

ve özelliklerini keşfedebilir

kampanya

ve fırsatlara ulaşabilirsiniz.